Menu
NOVOSTI / VEZE

Imate li žensko rame za plakanje? Evo zašto ga morate imati!

Puno se govori o muško-ženskim prijateljstvima. Za mnoge je to nešto nemoguće, gotovo kao jednorog pa zato možemo vidjeti puno članaka na internetu koji pokušavaju napokon doći do zaključka je li moguć prijateljski odnos između dva spola ili ne. 

Međutim, zanemaruju se prijateljstva između žena, koja su itekako moguća, iako i tu postoje različite i uglavnom štetne predrasude (žene su ljubomorne jedna na drugu, stvaraju podjele, tračaju jedna drugu iza leđa itd.). Za ženu je izrazito bitno da ima drugu ženu ili žene s kojom će dijeliti dobre i loše trenutke. Jedna drugoj daju emocionalnu podršku, međusobno se motiviraju i koliko god možda možemo ostvariti i prijateljski odnos s muškarcem, ipak nije isti kao onaj sa ženskom prijateljicom. 

Razlike nisu samo biološke, već i sociološki uvjetovane. Žene ipak dijele neka iskustva koja ne dijele s muškarcima i zato ih oni ponekad i ne mogu razumjeti. Osim toga, muškarci su više orijentirani na zajedničku aktivnost, dok su žene orijentirane na emocije i empatične. Ta fokusiranost na emocionalni život omogućava bolju i stabilniju povezanost između ženskih prijateljica. Prijateljice mogu jedna drugoj “čitati” emocije i intuitivno prepoznaju što treba učiniti, a zatim to iskomunicirati. Zato će žene češće drugoj davati savjete o braku, vezama i u teškim trenucima biti rame za plakanje i podijeliti svoje tajne. Kako kaže psihologinja Kristen Fuller: “Iako su muškarci naši partneri, postoji nešto izvanredno u prijateljskoj vezi između dvije žene.”

Osim toga, i znanost podupire važnost i posebnost ženskih prijateljstava. Jedna studija u UCLA je pokazala da da žene reagiraju na stres “otpuštanjem” hormona oksitocina u mozgu koji uzrokuje uspostavljanje i održavanje prijateljstva s drugim ženama. Kad se oksitocin oslobađa kao dio reakcija na stres kod žene, sprečava borbu ili bijeg reakciju (eng. fight or flight) i potiče je da umjesto toga skloni djecu na sigurno i okruži se drugim ženama. Kad se u to uključi prijateljstvo, studije sugeriraju da se oslobađa više oksitocina, što dodatno umanjuje stres i smiruje. 

Još jedno istraživanje objavljeno u Journal of Clinical Oncology je pokazalo da žene s malo prijateljica imaju 4 puta veću šansu umiranja od raka dojke za razliku od onih koje imaju prijatelje. Dakle, sasvim suprotno od onog u što nas društvo gotovo svakodnevno uvjerava putem serija, reality emisija i filmova.

Nadamo se da smo vam dale dovoljno razloga da njegujete i produbljujete odnose sa svojim prijateljicama. Prijateljstvo je ipak nekad vrijednije od romantične ljubavi. To je predivno izrazio pisac Elie Wiesel:”Prijateljstvo obilježi život čak dublje od ljubavi. Ljubav se može pretvoriti u opsesiju, a prijateljstvo uvijek ostaje na dijeljenju.“ 

Foto: Pexels