Menu
MENOPAUZA

Vrijeme je za dijetu – ove su najbolje za nas!

Ulazak u menopauzu bi trebalo biti vrijeme prilagođavanja svog plana prehrane. Naime, hrana itekako utječe ne samo na intenzitet simptoma menopauze, već i na dobitak odnosno gubitak kilograma. Mnogo žena upravo tad primjećuje da se deblja i zato smo za ovaj put pripremile koje su najbolje dijete za žene u menopauzi.

Mediteranska dijeta

Mediteranska prehrana je već više od 40 godina priznata kao jedan od najzdravijih načina prehrane. Temelji se na konzumaciji povrća, voća, ribe, maslinovog ulja, cjelovitih žitarica i umjerenoj konzumaciji vina. Zbog nutrijenata koji su potrebni i ženama koje prolaze kroz menopauzu, odličan je izbor za njih.

No, jako je bitno naznačiti i što ne smijete konzumirati:

  • bijeli kruh
  • gazirana pića
  • slatkiši
  • trans-masti (npr. margarin)

Osim toga, neka su istraživanja pokazala da mediteranska prehrana produžuje život i smanjuje rizik od raka i dijabetesa.  

Koliko je mediteranska prehrana važna govori činjenica da ju je 2013. UN proglasio dijelom svjetske nematerijalne baštine!

Ovakav način prehrane će vam osigurati obilje omega-3 masti, koje se nalaze u ribi i maslinovom ulju. Omega-3 masne kiseline štite mozak i srce. Uz to, mediteranska prehrana je bogata proteinima koji su bitni za održavanje mišićne mase, a koja se upravo u menopauzi smanjuje.  

Paleo dijeta

Paleo dijeta je način prehrane utemeljen na visokom udjelu kompleksnih ugljikohidrata i proteina. Ako se želite prebaciti na paleo dijetu, morat ćete u prehranu uključiti neprerađeno meso, orašaste plodove, voće, povrće i jaja.

Kao i mediteranska, i ova dijeta je dobra za žene u menopauzi koje žele održati mišićnu masu.

Konzumiranje neprerađene hrane

Ovaj se način prehrane temelji na konzumiranju isključivo neprocesuirane hrane, što uključuje šećer i druge “zapakirane proizvode”. Naime, većina prerađene hrane je povezana s upalama u organizmu, a koje su povezane s mnogim bolestima (npr. artritis).

Ova dijeta također može pomoći ako imate problema s hormonima, s obzirom na to da neprerađena hrana u sebi ne sadrži konzervanse ili antibiotike, a što može dovesti do hormonalnog disbalansa.

Dakle, trebalo bi jesti voće, povrće, mahunarke, cjelovite žitarice, ribu, itd.

Autoimuni protokol (AIP)

Autoimuni protokol (AIP) može biti dobar način prehrane za žene s autoimunim bolestima (Hashimotov sindrom, artritis). Ova se dijeta temelji na konzumiranju voća, povrća, iznutrica, cjelovitih žitarica, fermentirane hrane (kefir, kiseli krastavci. kimchi, kiseli kupus).

Ne preporučuje se konzumacija orašastih plodova, rajčice ili jaja jer ove namirnice nerijetko iritiraju crijeva i povezane su s upalama u tijelu.

 

Foto: Unsplash