Menu
MENOPAUZA

Jesam li trudna ili ulazim u menopauzu?

Iako se naoko ne čini tako, trudnoća i perimenopauza dijele neke simptome. Perimenopauza označava postupni ulazak u menopauzu i odlikuju je razni simptomi koji  nastaju usljed fluktuacije spolnih hormona.

U nastavku saznajte kako razlikovati između perimenopauze i trudnoće.

Zajednički simptomi

Promjene u menstrualnom ciklusu

Žene koje su trudne ili u perimenopauzi vidjet će pomake u svom menstrualnom ciklusu zbog hormonalnih promjena. Izostanak menstruacije je znak trudnoće, dok neredovite menstruacije mogu značiti početak menopauze.

Znakovi nepravilne menstruacije uključuju promjene u protoku krvi, mrlje i dulje ili kraće mjesečnice. Važno je zapamtiti da neredovite mjesečnice mogu ukazivati ​​na drugo stanje. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim nedoumicama.

Umor i problemi sa spavanjem

Umor i problemi sa spavanjem mogu se pojaviti u trudnoći i tijekom perimenopauze. U trudnoći, umor je uzrokovan porastom razine progesterona, što može uzrokovati da postanete pospani. U perimenopauzi veća je vjerojatnost da ćete imati problema sa spavanjem i spavanjem, što može uzrokovati da postanete umorniji nego inače.

Promjene raspoloženja

Hormonske promjene uzrokuju promjene raspoloženja u trudnoći i tijekom perimenopauze. U trudnoći, promjene raspoloženja mogu uzrokovati da budete neobično emocionalni i plačljivi. U perimenopauzi, te se promjene mogu pokazati kao neraspoloženje, razdražljivost ili povećan rizik od depresije.

Glavobolje

Glavobolje se javljaju i u perimenopauzi i u trudnoći. U oba slučaja glavobolje su uzrokovane promjenama u hormonima. U menopauzi, gubitak estrogena može uzrokovati glavobolje. Tijekom trudnoće, povećanje hormona može biti uzrok pojačane glavobolje.

Glavobolje također mogu biti uzrokovane nedostatkom sna, stresom i dehidracijom, među ostalim problemima.

Dobivanje na težini

Povećanje tjelesne težine događa se postupno tijekom trudnoće. Kako vaša beba raste, raste i vaš trbuh. Preporuča se da trudnice ne dobiju više od 20ak kilograma, iako vaša prehrana i drugi problemi mogu uzrokovati dodatno debljanje.

Tijekom menopauze, vaš metabolizam se usporava, što otežava održavanje zdrave tjelesne težine. Hormonske promjene mogu uzrokovati i debljanje oko trbuha.

Simptomi jedinstveni za trudnoću

Osjetljive i natečene grudi

Grudi mogu biti osjetljive i bolne na početku trudnoće. Kako se vaše tijelo prilagođava hormonskim promjenama, osjećaj nelagode će se ublažiti.

Mučnina sa ili bez povraćanja

Jutarnja mučnina čest je simptom koji se javlja kod žena u prvom tromjesečju trudnoće. Iako se obično naziva jutarnja mučnina, osjećaj mučnine može se pojaviti tijekom dana. Neke žene možda nikada neće osjetiti mučninu ili potrebu za povraćanjem tijekom trudnoće.

Zatvor

Promjene u vašem tijelu tijekom trudnoće usporit će vaš probavni trakt i dovesti do zatvora. Zatvor može utjecati na svakoga, ali nije posebno povezan s menopauzom.

Osjetljivost na hranu

Vaši se okusni pupoljci mogu promijeniti tijekom trudnoće. Možda ćete prestati jesti svoju omiljenu hranu ili početi jesti hranu koju niste jeli godinama. Također se možete razboljeti nakon što ste jeli određenu hranu ili osjetili određene mirise.

Pročitajte članak: Nova studija daje nadu u mogućnost trudnoće za žene u ranoj menopauzi

Foto: Unsplash