Menu
MENOPAUZA

Nova studija daje nadu u mogućnost trudnoće za žene u ranoj menopauzi

Poznato je da ulaskom u menopauzu žena gubi sposobnost rađanja. Međutim, u novoj eksperimentalnoj studiji na ispitanicama koje su ušle u ranu menopauzu, nova metoda umjetne oplodnje djeluje obećavajuće u produljenju ili obnavljanju funkcije jajnih stanica. 

Procjenjuje se da otprilike 12,2% žena uđe u ranu menopauzu. Tim je ženama jedina šansa za trudnoću putem umjetne oplodnje.

U ovom eksperimentalnom istraživanju, plazma bogata trombocitima i gonadotropinima se ubrizgala u jajne stanice sudionica studije. Nakon tretmana, 11 od 12 sudionica dobilo je menstruaciju, a jedna sudionica je uspjela zatrudnjeti.

Rezultati su objavljeni u članku “Nastavak rada jajnika i trudnoće u žena u ranoj menopauzi cjelovitom subkortikalnom primjenom jajnika plazme bogate trombocitima i gonadotropina”, u časopisu Menopause.

Impresivni rezultati ove studije možda jednog dana doprinesu obnavljanju ili produljenju plodnosti. Potrebne su dodatne studije na znatno većem broju ispitanica  kako bi se utvrdilo je li ovo je uistinu održiva metoda oplodnje za žene u ranoj menopauzi, izjavila je Dr. Stephanie Faubion iz Sjevernoameričkog društva za menopauzu.

Izvor: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210331085651.htm