Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI / ZDRAVLJE / ŽIVOTNI STIL

Zašto žene teže mršave od muškaraca

Ako ste pomislili kako je tvrdnja u naslovu mit, moramo vas razočarati. Ženama je teže smršaviti nego muškarcima prvenstveno zbog manjih energetskih potreba odnosno prosječna žena u odnosu na prosječnog muškarca ima manje mišićnog a više masnog tkiva. Mišićno tkivo u odnosu na masno je nekoliko puta teže, uže ali i treba nekoliko puta više energije za održavanje pa sukladno tome muškarci imaju veći bazalni metabolizam nego žene (energija koja se troši za normalno funkcioniranje kao što je disanje, razmišljanje, cirkulaciju i sl.). Ovo bismo mogli definirati i kao fiziološku razliku.

Utjecaj genetike

Druga razlika bi bila definirana kao utjecaj genetike u mršavljenju. Genetika je ključna u distribuciji masnih nakupina, a kod muškaraca je skoro uvijek kritičan samo abdomen dok su kod žene te nakupine distribuirane na više različitih mjesta,  što dodatno usložnjava njihovu eliminaciju. Sa zdravstvene točke najproblematičnija je centralna debljina, ali o tome ćemo više drugom prigodom.

Menopauza dodatno otežava proces mršavljenja kod žena jer dolazi do smanjivanja mišićnog tkiva i koštane mase uz dodatno povećavanje masnih nakupina. Promjene u hormonalnoj slici mijenjaju i distribuciju masnih nakupina pomjerajući težište prema gornjim dijelovima tijela.

Ovo je posebno osjetljivo vremensko razdoblje jer zahtijeva i promjenu pristupa rješavanja problema suvišnih kilograma. Dosadašnji pristup prestaje biti učinkovit što može biti izvor dodatnih frustracija.

Sociološki u našim krajevima još uvijek puno se kritičnije odnosimo po pitanju izgleda prema ženama nego prema muškarcima iako su mlađe generacije u tome naprednije i razlike između spolova se smanjuju. Pritisak okoline možemo promatrati s više razina, ali ako je on poticaj za rješavanje prekomjerne težine, onda bi ga čak mogli smatrati i prednošću žena pred muškarcima jer će ih okolina ranije potaknuti na poduzimanje akcije.

Iako treba izbjegavati generaliziranje kada se govori o utjecaju emocija na prekomjerno jedenje, relevantna znanstvena istraživanja pokazuju kako su i u tom segmentu žene ugroženije, odnosno u globalu su sklonije zatomljavanju određenih problema kroz hranu koja donosi trenutnu utjehu, ali dugoročno stvara veliki problem.

YO YO EFEKT

Posebno kompleksno rješavanje pretilosti je kod osoba koje su više puta prebrzo mršavjele i nakon toga se još više udebljale. Takozvani yo yo efekt je najčešće posljedica prerigorozne dijete iz koje su sustavno izbačene cijele skupine namirnica s nakanom za postizanje što većega gubitka na vagi u što kraćem vremenskom intervalu. Prvi problem je što neuravnotežena prehrana direktno ugrožava zdravlje, a drugi što tako uz gubitak masnih nakupina gubimo i muskulaturu pa dolazi do drastičnog smanjivanja energetskih potreba i nemogućnosti održavanja stabilne težine.

Sociološki razlog što je ženama teže mršavjeti nego muškarcima krije se u jednakim normativima za hranu i pića iako kada bismo slijedili potrebe, ženske bi porcije trebale biti skromnije.

Nabrojali smo nekoliko najvažnijih razlika između žena i muškaraca u pogledu složenosti mršavljenja, ali ako se konzultiraju relevantna znanstvena istraživanja o dugoročnoj uspješnosti mršavljenja, razlike između spolova su vrlo male, odnosno uspješno mršave osobe koje su strpljive i imaju realistično postavljene ciljeve.

Idealno smanjivanje težine na vagi jest pola kilograma tjedno jer to implicira kako osoba konzumira 500 kilokalorija dnevno manje nego što su njezine stvarne energetske potrebe.

Dodatni benefit koji tim tempom postižemo jest smanjivanje masnih nakupina i očuvanje muskulature. S estetske točke to nam osigurava veći gubitak na mjestima gdje su veće neželjene nakupine (prebrzo mršavljenje uzrokuje ravnomjerni gubitak, odnosno potencira nerazmjere koji su nastali pod utjecajem genetike i hormona).

Ako se želite vratiti u nekadašnji konfekcijski broj, onda za svaki broj viška trebate oko mjesec dana. Mršavljenje se s vremenom usporava po vagi i centimetrima, ali po konfekciji se odvija slično jer kako se smanjujemo, smanjuje se i razlika između konfekcijskih brojeva.

Boris Močinić

www.mocinic.hr