Menu
MENOPAUZA

Uloga testosterona u menopauzi

Iako je poznat pod nazivom “muški hormon” i kolokvijalno se veže isključivo za muškarce, testosteron proizvode i žene. Dapače, iako žene imaju znatno manje razine ovog hormona,  testosteron igra jako bitnu ulogu u ženskom tijelu. Održava gustoću kostiju, mišićnu masu, sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i zaslužan je za libido. 

Približavanjem perimenopauzi, zajedno s estrogenom i proestrogenom se smanjuju i razine testosterona što za posljedicu ima različite simptome poput smanjene seksualne želje.

Još neki simptomi manjka testosterona su:

  • narušena seksualna funkcija
  • opći pad energije
  • prorijeđenost stidnih dlačica

Konzumacija različitih vrsta namirnica može doprinijeti porastu razine ovog hromona. U zadnje vrijeme je popularna južnoamerička biljka maca koja se uzima kao suplement, uglavnom u prahu. Iako je napravljen mali broj istraživanja, ona su pokazala blagotvoran utjecaj ove biljke na povećanje libida, pa čak i na simptome menopauze poput valunga, promjena raspoloženja, smanjenog libida.

Zanimljivo je što je jedna studija iz 2013. godine  pokazala da unošenje testosterona pod kožu može utjecati na smanjenje simptoma menopauze kao što su valunzi, noćna znojenja, umor ili promjene raspoloženja,. Osim toga, studija je pokazala da je vjerojatnost za izazivanje raka dojke znatno manja nego putem uobičajene hormonsko nadomjesne terapije. Ipak, u studiji se nisu koristile kontrolne grupe ispitanika, pa je još rano govoriti o konkretnim zaključcima.