Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Menopauza i suha koža tijela: Kako povratiti vlagu, sjaj i dobar osjećaj

Suha koža je česta pojava koji pogađa mnoge, ali nažalost postaje poseban izazov prilikom ulaska u razdoblje menopauze. Menopauza donosi hormonske promjene koje mogu utjecati na fiziologiju kože, što dovodi do oštećene kožne barijere. No to ne znači da se ne možemo učinkovito nositi sa suhom kožom. U ovom tekstu istražit ćemo uzroke suhe kože u vezi s menopauzom te predstaviti ključne korake za njezinu njegu.

Uzroci suhe kože u razdoblju menopauze

Razdoblje menopauze obilježava smanjenje proizvodnje estrogena, ključnog hormona koji igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja kože. Estrogen je odgovoran za poticanje proizvodnje kolagena i elastina, koji pružaju koži čvrstoću i elastičnost. Smanjenjem razine estrogena u tijelu tijekom menopauze ta prirodna podrška nestaje, što može dovesti do različitih problema, uključujući suhu kožu na licu i tijelu.

Osim toga, estrogen igra ključnu ulogu u očuvanju lipidne barijere kože. Kada se razina estrogena smanji, smanjuje se i izlučivanje lipida koji održavaju kožnu barijeru netaknutom. Kao rezultat toga, koža postaje podložnija gubitku vlage, što dovodi do suhoće i dehidracije epidermisa. S godinama se također smanjuje sposobnost kože da zadržava vlagu. Prirodni procesi poput smanjenja brzine obnove stanica dodatno pridonose gubitku vlage i elastičnosti kože. Sve ove promjene zajedno stvaraju okruženje za razvoj suhe kože tijekom menopauze.

Zbog svih promjena koje se javljaju u tijelu, ključno je da žene u razdoblju menopauze razumiju te promjene i prilagode svoju njegu kože kako bi očuvale njezino zdravlje i ljepotu. Pravilnom njegom mogu se učinkovito ublažiti simptomi suhe kože te očuvati kožu hidratiziranom, sjajnom i zdravom čak i tijekom ovog životnog razdoblja.

Simptomi suhe kože

Simptomi suhe kože uključuju zatezanje, svrbež, perutanje i izgled kože bez sjaja. Koža može postati sklonija pucanju, crvenilu i drugim oštećenjima.

3 ključna koraka za njegu suhe kože tijekom menopauze

  1. Nježno čišćenje:

Važno je koristiti proizvode koji ne sadrže agresivne površinski aktivne tvari poput SLS-a i SLES-a prilikom čišćenja (tuširanja). Takvi sastojci mogu ukloniti previše vlastite hidrolipidne zaštite kože, ostavljajući je bez zaštite od gubitka vode. Preporučljivo je koristiti čistače poput Rilastil Xerolact čistača koji nježno čisti i istovremeno njeguje kožu. Ako je koža vrlo suha, preporučuje se skraćivanje vremena tuširanja i ograničavanje na jednom dnevno. Tuširanje toplom vodom preporučuje se kako bi se izbjeglo dodatno iritiranje živčanih završetaka, što može dovesti do svrbeža, grebanja i time povećane iritacije kože. Važno je nježno brisati kožu, izbjegavajući snažno trljanje, posebno prilikom brisanja ručnikom.

  1. Njega – hidratacija:

Neposredno nakon čišćenja (po mogućnosti unutar 3 minute), koristite hidratantni losion s hidratantnim, emolijentnim i djelomično okluzivnim sastojcima poput natrijevog laktata, glicerina i biljnih ulja. Ti sastojci na različite načine zadržavaju vodu u koži, održavajući prirodnu vlažnost kože i istovremeno je njegujući.

  1. Nadomještanje vlastitih lipida:

Pri odabiru proizvoda važno je obratiti pažnju na sastojke poput shea maslaca i maslinovog ulja, koji ne samo da djeluju emolijentno, već sadrže i vitamine te esencijalne masne kiseline poput omega-3 i omega-6, koje obnavljaju i jačaju lipidnu barijeru kože. Primjer izuzetno učinkovitog balzama koji je prošao klinička ispitivanja na suhoj koži sklonijoj atopiji s 400 dobrovoljaca je Rilastil Xerolact PB balzam, koji osim njege uravnotežuje i mikrobiotu kože.

Prilagodba njege prema potrebama kože

Prilikom odabira proizvoda njegu prilagodite potrebama kože. Ne zaboravite na intenzivniju i češću njegu najkritičnijih područja poput ruku i usana, koja su također pod dodatnim utjecajem vanjskih čimbenika. To uključuje i cjelogodišnju njegu stopala, ako želimo izbjeći suhe i ispucale tabane i zadebljalu kožu.

Odgovarajućim koracima njege i dosljednošću suhoj ćete koži u menopauzi vratiti vlažnost, održati joj zdravlje i vratiti elastičnost. Rilastil Xerolact nudi hrpu proizvoda koji će očistiti i njegovati vaše tijelo od glave do pete. Slijedite savjete stručnjaka i uživajte u zdravoj, blistavoj koži čak i tijekom menopauze.

NJEGA TIJELA – Pharmagea