Menu
MENOPAUZA

Savjeti stručnjaka | Razgovor s magistrom farmacije Tenom Šimunić o menopauzi

Danas prenosimo razgovor s magistrom farmacije Tenom Šimunić koja je za Vichy.hr i kampanju #NemaPauze u menopauzi odgovorila na 10 pitanja o menopauzi!

1. Otkad radite u ljekarni s pacijentima, primjećujete li da se kod žena posljednjih godina probudila jača svijest o menopauzi i govore li žene otvorenije o svemu?

Primjećujem da je porasla razina svijesti o mnogim pitanjima, pa i o ovome. Generacije koje dolaze imaju bolji pristup informacijama i to uvelike olakšava situaciju. Iako se o mnogim problemima vezanim uz spolno zdravlje još ne govori dovoljno, menopauza više nije tabu-tema.

2. Koliko prema Vašem mišljenju društvene mreže utječu na njihov odnos prema stručnom savjetu, imaju li više dodatnih pitanja?

Društvene mreže mogu biti dobra prilika za osvješćivanje situacije i početak rješavanja problema. Kada ženu nešto muči i pročita da postoje još stotine žena s istim problemom, sigurno joj to donese olakšanje, shvati da nije jedina i da je normalna. Što se samog rješavanja problema tiče, svjesni smo svakakvih informacija koje kolaju društvenim mrežama.

Nekad se poistovjete pa bezuvjetno i nekritički slušaju savjete koji uopće nisu prikladni za njih, ali nerijetko u posljednje vrijeme dolaze u ljekarnu govoreći da svašta tamo pišu i da su došle provjeriti i konzultirati se s nekim stručnim.

3. Jesu li žene opterećene zbog vrlo čestih simptoma valunga i je li im to tabu-tema?

Kada žena dođe u ljekarnu i traži preparat za pomoć u menopauzi, najčešće je muče upravo valunzi. Kod nas su valunzi uglavnom sinonim za menopauzu i kada se oni pojave, nema sumnje o čemu se radi. Svjesne su toga da nisu opasni, ali izrazito su neugodni i ovisno o učestalosti i intenzitetu znatno utječu na kvalitetu života.

To nije tabu-tema i o tome se uglavnom lako razgovara, no kada usput pitamo imaju li kakvih drugih tegoba, muči li ih nesanica ili suhoća rodnice, nerijetko se iznenade i tek tada povežu sve kao posljedice menopauze.

4. Koliko je žena na hormonskoj ili nekoj drugoj vrsti terapije?

Prema mojoj procjeni, malen broj žena uzima hormonsku nadomjesnu terapiju. S obzirom na niz kontraindikacija i stanja kod kojih primjena zahtijeva dodatni oprez, za nju se, u dogovoru s liječnikom, odlučuje manji postotak žena, i to obično one kojima simptomi menopauze uzrokuju ozbiljnije zdravstvene probleme.

Velik dio žena potraži savjet u ljekarni i pokuša s biljnim preparatima, ali tu postoji problem suradljivosti. Takvi preparati obično zahtijevaju dugotrajnu primjenu kako bi se postigao učinak, a žene ih nerijetko primjenjuju tek tjedan ili dva i ako nema rezultata, odustanu.

Vjerojatno dobar žena dio ne poduzima ništa. Neke smatraju da je to normalan dio života koji moraju proći i ne vjeruju da išta može pomoći, ali sigurna sam da ima i onih koje nemaju mogućnosti ni prilike potražiti pomoć te im je uskraćen pristup informacijama. Takvim su ženama ovakve kampanje odlična prilika da dobiju informacije te potraže savjet i pomoć.

Uz standardnu hormonsku nadomjesnu terapiju te biljne lijekove koji se upotrebljavaju za pomoć u menopauzi, velik broj žena u tom razdoblju započne liječenje stanja koja su povezana s menopauzom, ali ponekad nisu tako prepoznata.

U tome svakako prednjače psihički poremećaji (nervoza, razdražljivost, anksioznost, nesanica), kardiovaskularne bolesti i bolesti urogenitalnog sustava. Ako se radi o samoliječenju, svakako se preporučuje potražiti dodatan savjet stručnjaka te uz individualizirani pristup odabrati najbolji preparat.

5. Javljaju li se možda i žene mlađe od 40 godina s naznakama nekih mogućih simptoma ranije perimenopauze?

Takve su situacije, na svu sreću, vrlo rijetke. To su obično žene koje imaju ozbiljnijih zdravstvenih tegoba, pod kontrolom su liječnika i na terapiji, a kod nas još potraže dodatni savjet o njezi kože, kose ili o suplementaciji vitaminima i mineralima.

6. Što najviše brine žene u menopauzi kada dolaze po savjet za njegu kože? Jesu li svjesne promjena na svom licu?

Kada žene u menopauzi traže savjet o njezi kože, najčešće se žale da odjednom imaju osjećaj da im je koža stanjena i ovješena te da im kreme koje su dotad upotrebljavale više ne odgovaraju.

Često je riječ o ženama koje su navikle na anti-age preparate, koje vode brigu o svojoj koži i već godinama upotrebljavaju kreme protiv bora, no tada dolaze po dodatni savjet jer im njihova uobičajena krema, kako kažu, nije dovoljna ili misle da se koža zasitila.

Ponekad žene baš u menopauzi prvi put potraže savjet ljekarnika o njezi kože. To su žene koje nisu imale većih problema s kožom i nisu tome pridavale posebnu pažnju, ali dolaze govoreći da se osjećaju kao da su ostarjele preko noći i žele nešto poduzeti u vezi s tim. Najčešće to isprva ne povezuju s menopauzom ni s naglim padom razine hormona, već jednostavno misle da se radi o normalnom tijeku starenja.

7. Primjećuju li žene povezanost ispadanja kose i promjene kvalitete kose s razdobljem menopauze?

Žene nam se žale na probleme s kosom, ali tek kada dođe do intenzivnijeg ispadanja, posumnjaju da problem dolazi iznutra. Danas je teško procijeniti koliko žena ima godina, a slične probleme s kosom i kožom mogu uzrokovati i drugi hormonski poremećaji (npr. bolesti štitne žlijezde koje su također vrlo česte).

Trudimo se savjetovanjem postaviti prava pitanja kako bismo razlučili radi li se o menopauzi ili ne. Kada žene shvate kako menopauza može utjecati na njihovu kožu i kosu, razumiju da su i druge tegobe povezane s tim pa tada bolje usmjere potragu za rješenjem svojih problema.

8. Svaka žena, bilo koje dobi željela bi imati lijepu kožu. Kakva bi rutina njege lica i tijela bila najviše prilagođena koži u menopauzi da ona bude nahranjena i da se žena osjeća ugodno u svojoj koži?

Idealna njega kože lica u menopauzi bila bi ona koja svojim inovativnim aktivnim sastojcima koži nadomješta gubitke uzrokovane padom razine hormona. To se prvenstveno odnosi na nadoknadu lipida zbog čijeg je nedostatka koža često suha, te na smanjenje gustoće kože radi propadanja kolagenih i elastinskih vlakana.

Za njegu tijela dobar bi odabir bile bogate emolijentne kreme kako bi nahranile kožu koja u tom periodu postaje tanka i osjetljiva.

9. Ima li u ljekarnama dovoljno dermokozmetičkih proizvoda i preparata koji su prilagođeni baš tome posebnom razdoblju u životu svake žene?

Imamo zaista velik broj kozmetičkih preparata koje možemo preporučiti ovisno o zahtjevu i očekivanjima svake žene, ali vrlo je malo linija usmjereno specifično na probleme povezane s menopauzom. Na tom području svakako ima još mnogo prostora i mogućnosti.

Što se biljnih lijekova i dodataka prehrani tiče, izbor je zaista velik i veseli me što i dalje dolaze novi iza kojih stoje klinička ispitivanja.

10. Koliko Vi i Vaši kolege imate prilike u svakodnevnim zahtjevima u ljekarni odvojiti dodatnog vremena za ženu koja bi trebala pokoji savjet više o menopauzi?

Trudimo se maksimalno odvojiti vrijeme za svakog pacijenta koji treba naš savjet i želi nas poslušati. Iako receptura nije uvijek idealno mjesto za savjetovanje o osjetljivoj temi, dajemo sve od sebe.

Nekad je ženama neugodno, postave pokoje dodatno pitanje pa se okreću gledajući koliko ljudi čeka iza njih i čuje li ih tko. Imam sreću da radim gdje nas je u većini slučajeva dovoljno u smjeni pa se uvijek možemo posvetiti pacijentima koji to trebaju.

Pridružite se Facebook grupi #NemaPauze u menopauzi!

Ima li razloga za pauzu u menopauzi? Do kojih sve promjena dolazi u tijelu, na koži i kosi tijekom tog razdoblja? Kako ublažiti simptome? Potraži savjet i podijeli svoje iskustvo! #NemaPauze

Izvor: Vichy.hr

Foto: Unsplash