Menu
MENOPAUZA

Alternativni načini ublažavanja valunga

alternativne-metode-ublažavanja-valunga

Postoji veliki broj metoda ublažavanja jednog od najneugodnijih, ali i najčešćih (čak 85% žena u svijetu!) simptoma perimenopauze i meopauze.

Valovi vrućine se javljaju danju, ali i noću (ponekad se koristi naziv noćno znojenje), uglavnom nenadano zbog čega mnogim ženama izazivaju poteškoće (pogotovo u socijalnom aspektu života – primjerice, na poslu).

Još jedna karakteristika valunga koja izaziva neugodu kod žena jest njihova učestalost. Neke žene imaju sreće pa imaju nalete valunga samo nekoliko puta dnevno, a kod nekih žena je zabilježeno i po pedesetak valunga dnevno!

Zato je jako bitno isprobavati različite metode ublažavanja ove iritantne pojave. Ako ste već isprobale konvencionalne metode i nisu vam pomogle, možda budete imale više sreće s alternativnim metodama ublažavanja učestalosti i intenziteta valova vrućine.

Ravnomjerno disanje

Ovom jednostavnom vježbom disanja možete smanjiti nalete vrućine za čak 44 posto. Dvaput dnevno posvetite deset do dvadeset minuta dubokome, ravnomjernom disanju. Ako nemate vremena, kao većina žena, pokušajte to činiti tijekom vožnje, šetnje ili kada čekate u redu.

Duboko disanje je dobro i za tjelesno i za mentalno zdravlje. Dokazano smiruje živce, poboljšava protok krvi kroz tijelo, ublažava simptome tjeskobe.

Smjestite se na udobno mjesto i tijelo držite u uspravnom, ali opuštenom položaju. Duboko udahnite kroz nos, ali zatvorenih usta. Zadržavajte zrak i brojite do 7. Nakon što izbrojite do 7, polako izdahnite kroz usta. Ponovite nekoliko puta.

Bitno je da vježbu izvodite pravilno i dok ste opušteni. Inače možete postići suprotan efekt.

Akupunktura

Vjerujemo da ste već čuli za akupunkturu. Ova drevna kineska vještina prema nekim istraživanjima smanjuje nalete vrućine i noćno preznojavanje.
Primjerice, u istraživanju Sveučilišta u Copenhagenu je sudjelovalo 70 žena. Tretmane u trajanju od 15 minuta su obavljali liječnici s dugogodišnjim iskustvom. 80% ispitanica je na kraju istraživanja reklo da su im tretmani akupunkture znatno ublažili ne samo valove vrućine, već i neke druge simptome menopauze. Doduše,  njihovi simptomi su bili blažeg intenziteta, a i ispitivanje je provedeno na malom uzorku

Vitamin E

Vitamin E je veoma moćan antioksidans koji također igra bitnu ulogu u ublažavanju valunga. Na tržištu postoje preparati s vitaminom E, ali prirodno je ipak najsigurnije. Srećom, vitamina E ima u različitim namirnicama. Ima ga u suncokretovim sjemenkama i ulju, avokadu, orasima, lješnjacima, bademima, maslinovom ulju.
Dnevna preporučena doza je 15 mg.

Vitamin E ne ublažava samo valunge, već će i usporava starenje kože, jača imunitet (pogotovo u kombinaciji s još jednim moćnim vitaminom – vitaminom C), štiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala (oksidacija),

Cvjetni prah

Cvjetni prah ili pelud je jedan od najzdravijih pčelinjih proizvoda, ali i uopće. Barem tako pokazuju istraživanja.
Radila su se i istraživanja o utjecaju konzumacije cvjetnog praha na valunge. Zbog svojih antiupalnih i antioksidativnih svojstava, cvjetni prah pomaže u ublažavanju ne samo valunga, već i drugih simptoma.

Možete nabaviti svježi, ali i sušeni cvjetni prah. Pelud je sigurna za većinu ljudi, osim ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, ako ste trudnica ili dojilja ili ako ste alergični na pelud.

Foto: Unsplash