Menu
NOVOSTI

VALUNZI NAŠI SVAGDAŠNJI ILI KAKO SI POMOĆI

Iako nekima od nas znaju trajati i strašnih desetak godina, to ipak ne mora biti tako i ne treba misliti da baš nikako nema pomoći. Znanost svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduje, pa tako i u ovome. Često pišemo o valunzima, ali sudeći po vašim pitanjima i komentarima, čini se da bismo trebale i češće.

Pa evo za danas nekoliko najnovijih vijesti iz svijeta o pomoći kada se radi o valunzima.

Akupunktura

Nedavna studija je pokazala da akupunktura, dvaput tjedno tijekom 10 tjedana, smanjuje ozbiljnost, ali ne i učestalost valunga. Prijašnja istraživanja pokazala su mješovite rezultate.

Kako? Smatra se da mijenja kemiju raspoloženja u mozgu povećanjem endorfina. Zauzvrat stabilizira mehanizam kontrole tjelesne temperature.

Duboko disanje

Tehnika zvana ‘disanje u ritmu’ može skratiti i smanjiti broj navala, prema studiji klinike Mayo iz 2012. godine.

Kako? Polagano, duboko disanje je najbrži način da pokrenete svoj parasimpatički živčani sustav, koji je uključen u opuštanje mišića, usporavanje otkucaja srca i snižavanje krvnog tlaka.

Pronađite mirno mjesto i duboko dišite pet sekundi. Sada izdišite još pet sekundi. Nastavite tako 15 minuta i osjetit ćete kako toplina nestaje.

Ohladite se

Pobrinite se da soba u kojoj boravite bude hladna i upotrijebite ventilator kad počnu naleti vrućine. Poprskajte lice hladnom vodom ili upotrijebite pakiranje hladnog gela. Nosite široke slojeve laganog pamuka ili svile, a umjesto popluna koristite slojeve posteljine, tako da ih po potrebi možete skinuti. Kad valunzi počne, popijte hladno piće i istuširajte se u mlakoj vodi ili se okupajte.

Izbjegavajte okidače

Neka hrana može potaknuti ili pogoršati valove vrućine – primjerice alkohol, kava, čokolada i začinjenu hrana. ‘To su stimulansi koji kod nekih žena mogu pogoršati valove vrućine i noćno znojenje’, kaže nutricionistkinja Helen Bond. Masna riba, s druge strane, sadrži omega-3 masne kiseline koje mogu pomoći u smanjenju valova vrućine.

Dva popluna

Ako stalno bacate poplun sa sebe, dva jednostruka popluna umjesto jednog duplog mogu riješiti problem s partnerom. Odaberite poplune različite težine koji odgovaraju svakom od vas i oboje biste trebali bolje spavati.

Biljni čajevi

Svježi biljni čaj pomoći će vam da smirite valunge. Dodajte 1-2 žličice listova kadulje, matičnjaka ili maline u šalicu kipuće vode, ostavite da stoji 5 do 10 minuta, procijedite i popijte.