Menu
MENOPAUZA

Pitali ste nas o vaginalnoj suhoći – evo odgovora!

Vaginalna suhoća često u literaturi opisuje kao nuspojava perimenopauze ili simptom menopauze, ali zapravo žene svih dobi mogu imati ovo stanje. Osim svrbeža i peckanja, za ovo je stanje karakteristična i bol prilikom spolnog odnosa.

Nastavite čitati i saznajte sve što trebate znati o suhoći rodnice.

Što je vaginalna suhoća?

Vaginu oblaže tanka barijera koja vlaži vaginalno tkivo. Ona prekriva zidove rodnice i osigurava alkalnu okolinu za preživljavanje spermija prilikom oplodnje. Također služi za podmazivanje stijenke rodnice, da bi spolni odnos bio ugodan. Međutim, snižena proizvodnja spolnih hormona može potaknuti stanjivanje stijenki vagine. Uz tanje stijenke rodnice dolazi do manje vlažnosti, jer je manji broj stanica za proizvodnju vlažnosti.

Vaginalna atrofija (znanstveno poznata kao atrofični vaginitis) prilično je užasan medicinski izraz za pojavu suhoće vagine. Obično se javlja kod žena u postmenopauzi.

Odnosi se na stanjivanje, isušivanje i upala vaginalnih stijenki zbog smanjenog estrogena. To može uzrokovati i vaginalnu i mokraćnu nelagodu, pa liječnici to stanje nazivaju genitourinarni sindrom menopauze (GSM).

Koji su simptomi suhoće rodnice?

  • svrbež
  • bol
  • peckanje
  • krvarenje
  • iscjedak

Uzroci vaginalne suhoće

Iako je opadajuća razina estrogena obično “krivac” za suhoću vagine, budući da žene proizvode manje estrogena kako sazrijevaju u životu, niska razina estrogena se ne javlja samo tijekom menopauze. Postoji više životnih situacija kada opadaju razine estrogena, primjerice nakon poroda ili dok dojite.  Pušenje, imunološki poremećaji i liječenje raka mogu biti krivci za suhoću vagine.

Promjene u kontracepciji mogu izazvati suhoću tamo dolje. Liječenje raka dojke i drugi tretmani raka također mogu smanjiti razinu spolnih hormona i izazvati suhoću vagine.

Manjak vlažnosti u intimnom području mogu izazvati i higijenski proizvodi. Pokušajte ih prestati koristiti na neko vrijeme i zabilježite je li se iritacija smanjila. Naime, vagina se praktički sama čisti i ne trebaju joj higijenski proizvodi kako bi bila čista. Korištenje ovakvih proizvoda zapravo može izazvati upalu, suhoću, gljivične infekcije, pa čak i infekcije mokraćnog sustava.

Kako ublažiti suhoću vagine?

Ako se želite napokon rješiti svrbeža, boli i drugih neugodnih simptoma povezanih s ovim problemom, u tome vam mogu pomoći:

  • lubrikanti
  • losioni
  • lijekovi koji sadrže estrogen