Menu
NOVOSTI

Vjerovali ili ne – vagine se same čiste

S kompleksnom mješavinom bakterija – vaginalnom florom – te sluznicom koje nas štite od infekcija, vagina je savršen sustav koji se čisti sekrecijom.

Stoga, bez obzira što vam reklame govore, kako bismo osigurale optimalnu čistoću, sve što vulvi treba jest voda, blagi sapun te nježno tapkanje da se osuši (bez trljanja). Vagini ne treba ispiranje octom ni čišćenje pijavicama (da, dobro ste pročitali), niti joj trebaju jaja žada koja dokazano povećavaju broj loših bakterija unutar vagine te čak mogu izazvati sindrom toksičnog šoka.

Zapravo, sve što unosite u vaginu može narušiti vaginalnu floru, a pogotovo ako koristite jako puno ovih proizvoda jer ste uvjerene da nešto nije u redu.

Jedan od problema je i riječ vulva, koju ljudi ne koriste dovoljno kako bi bilo jasno da je to vanjski dio ženskog spolovila, i jedini koji bi se trebao prati sapunom. Kad bi se slobodno raspitivali o našim vulvama i vaginama kao što se raspitujemo o glavoboljama s liječnicima i partnerima, osjećaj srama i straha bi u potpunosti nestao.

„Da je priroda htjela da vagina miriše kao ruža ili lavanda, tako bi i bilo“, Izjavila je glasnogovornica Kraljevskog fakulteta ginekologije i opstetricije Ronnie Lamont, a što smo mi same jasnije i glasnije o ovoj temi, to će se naše samopouzdanje i zdravlje sve više poboljšavati.

 

Izvor: https://www.theguardian.com/society/2018/sep/04/the-vagina-is-self-cleaning-so-why-does-the-feminine-hygiene-industry-exist