Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

4 savjeta za zdrave zube u srednjoj dobi

Naši zubi su puno toga pretrpjeli tijekom našeg života, pa je logično zaključiti da što ih duže imamo to su slabiji. Važno je da se za dentalno zdravlje brinemo kao i za sve ostalo – pomno i dosljedno, a mi vam donosimo 4 savjeta kako biste i dalje imali zdrave zube, bez obzira koliko godina imali.

 

1. Nastavite s dobrim navikama – bez obzira na godine zubi trebaju kvalitetno rutinsko čišćenje, bilo to s četkicom i pastom ili kod stomatologa. Bez obzira na obaveze, ne bismo nikada trebali zanemariti dobru dentalnu higijenu. Perite zube dvaput dnevno, te koristite konac za zube barem jednom dnevno.

2. Izbjegavajte šećer i sve ostalo što šteti zubima – šećer stvara karijes, pa bi vam preporučili da šećer u potpunosti izbacite ili zamijenite sa Stevijom ili Ksilotolom – prirodnim šećerima koji se ne fermentiraju u kiselinu u zubnoj šupljini stoga ne štete zubnoj caklini. Naravno, izbjegavajte tvrdu hranu koju teško žvačete te se ostavite cigareta – osim što požućuje zube, nikotin može izazvati rak.

3. Koristite prave proizvode i tehnike – četkica za zube s gumenim drškom olakšat će nam dnevno četkanje. Uvijek bismo trebali zube četkati u malim koncentričnim krugovima s laganim pritiskom, a kod konca za zube nemojte ozlijediti zubno meso te ne pomičite konac naprijed-natrag.

4. Redovito idite kod stomatologa – dvaput godišnje i više je nego dovoljno, a budući da s godinama naši živci slabe, pa tako i oni zubnog korijena, problem nećete uvijek osjetiti, stoga je od vitalne važnosti da ne izbjegavate stomatologa i ne otkazujete preglede budući da vam baš on/ona može pronaći problem kojega vi niste niti svjesni.