Menu
ZDRAVLJE

Koja je veza između vitamina D i koronavirusa?

Vitamin D je jedan od vitamina esencijalnih za ljudsko zdravlje, a pogotovo za žene koje prolaze kroz menopauzu. No, vitamin D je zadnjih mjeseci privukao pozornost medija i zdravstvenih stručnjaka jer su se pojavile tvrdnje da se vitaminom D možemo boriti protiv novog koronavirusa, COVID-19.
Farmaceutska industrija je to iskoristila i sad gotovo stalno možemo vidjeti reklame za dodatke prehrani koji uključuju vitamin D, ali i cink (koji je također bitan za izgradnju dobrog imuniteta).

 

No, koliko vitamin D zbilja pomaže u borbi protiv koronavirusa?

Dr. Anthony Fauci, ravnatelj američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti je u intervjuu s glumicom Jennifer Garner izjavio da “ako vam nedostaje vitamina D, to utječe na vašu osjetljivost na infekcije (…) Dakle, ne bih imao ništa protiv za preporučiti – a to činim i sam – uzimanje vitamina D kao suplementa.”

Trenutni službeni stav američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti jest da nema dovoljno dokaza da vitamin D može spriječiti ili liječiti Covid-19.

S druge strane, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučuje (uz redovitu tjelovježbu i pravilnu i raznovrsnu prehranu) “od listopada konzumirati dodatke prehrani s vitaminom D u dozi od 20 µg dnevno na više.” 

Vitamin D je važan za zdrav imunološki sustav

Svakako, dobra je vijest da postoje istraživanja koja barem indiciraju pozitivan utjecaj vitamina D na osobe oboljele od koronavirusa.

Primjerice,  znanstvena studija objavljena prošlog mjeseca u JAMA Network potvrđuje važnost vitamina D za zdrav imunološki sustav.

“U našem istraživanju, pacijenti koji imaju niže razine vitamina D vjerojatnije su imali pozitivan test na COVID-19”, rekao je za Healthline.com autor studije dr. David Meltzer, profesor medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Chicagu.

Ovaj se trend i dalje održavao kada su pokušavali kontrolirati druge čimbenike kao što su dob, pretilost, druga zdravstvena stanja – koji bi mogli pogoršati COVID-19, a koji su uz to i povezani s nižom razinom vitamina D.

Ostale studije pokazuju da pacijenti s nižom razinom vitamina D kojima je dijagnosticiran COVID-19 imaju tendenciju lošijih ishoda.

HZJZ napominje da ”istraživanja pokazuju kako visoki status vitamin D može pomoći u smanjenju rizika virusnih epidemija  te  održati imunitet, snagu mišića i gustoću kostiju, dok niske koncentracije vitamina D se vežu uz maligne, kardiovaskularne, autoimune i neurološke bolesti te kronične respiratorne bolesti, dijabetes i hipertenziju. Upravo se ove bolesti povezuju s najvećim brojem smrtnih ishoda među oboljelima od COVID-19.”

Svakako, vitamin D se iznova pokazuje jednim od najbitnijih vitamina za održavanje imuniteta kao i jednom od najboljih zaštita protiv različitih bolesti. Naravno, ako se uz to hranimo pravilno i redovito se krećemo i vježbamo. 

Izvor: Healthline.com, hzjz.hr