Menu
ZDRAVLJE

Bučine sjemenke | 5 razloga zašto ih morate jesti svaki dan

Vrijeme je za grickanje! Ako ste u potrazi za  grickalicama koje će vas zasititi, ali i pružiti potrebne nutrijente, pružite šansu bućinim sjemenkama.

Poznate su i pod nazivom bučine golice, a sve su popularnije među pobornicima zdrave prehrane. To nas ne treba čuditi jer ove sitne sjemenke kriju u sebi vitamin E, željezo, magnezij, vitamin K i druge nutrijente.

Više o tome zašto bućine sjemenke morate jesti svaki dan pročitajte u nastavku teksta!

1. Sjemenke bundeve su bogate antioksidansima

Sjemenke bundeve sadrže antioksidanse poput karotenoida i vitamina E.

Preporučena količina u prehrani (RDA) vitamina E za muškarce i žene u dobi od 14 godina i više iznosi 15 mg dnevno (ili 22 međunarodne jedinice, IU).

Jedna od glavnih zadaća antioksidansa je sprječavanje i ublažavanje upala i zaštita tijelo od djelovanja štetnih slobodnih radikala. Zato konzumiranje hrane bogate antioksidansima može pomoći u zaštiti od mnogih bolesti.

Smatra se da su visoke razine antioksidansa u sjemenkama bundeve dijelom odgovorne za njihov pozitivan učinak na zdravlje.

Postojeće studije na životinjama to trenutno potvrđuju. U jednoj studiji, ulje sjemenki bundeve smanjilo je upalu kod štakora s artritisom bez nuspojava, dok su životinje koje su dobile protuupalni lijek iskusile nuspojave.

2. Bućine sjemenke sadrže magnezij

Sjemenke bundeve jedan su od najboljih prirodnih izvora magnezija – minerala koji je veoma bitan za žene u menopauzi.

Magnezij je ključan za više od 600 kemijskih reakcija u vašem tijelu. Na primjer, magnezij je veoma važan za ove tjelesne procese:

 • Kontroliranje krvnog tlaka
 • Smanjenje rizika od srčanih bolesti
 • Formiranje i održavanje zdravih kostiju
 • Reguliranje razine šećera u krvi.

27 grama bućinih sjemenki sadrži čak 37% preporučene dnevne doze magnezija. Osim buće, značajne razine magnezija se nalaze u ovim namirnicama:

 • tamnozeleno povrće kao kelj ili špinat
 • orašasti plodovi ili sjemenke kao što su bademi, brazilski orasi i sjemenke bundeve;
 • riba – najbogatije magnezijem su skuša i tuna;
 • mahunarke kao što su slanutak, crveni grah i leća; avokado;
 • žitarice kao kvinoja ili smeđa riža;
 • voće, pogotovo smokve, banane, jagode i grejp,
 • tamna čokolada s najmanje 75 posto kakaa.

Međutim, Da bi se ovaj mineral pravilno apsorbirao, potrebno je voditi računa i o hrani koja sadrži nutrijente koji pospješuju njegovu apsorpciju – primjerice, vitamin D, vitamin B6 i laktoza.

3. Čuvaju zdravlje krvožilnog sustava

Sjemenke bundeve dobar su izvor antioksidansa, magnezija, cinka i masnih kiselina – a sve to može pomoći u održavanju zdravlja srca.

Studije na životinjama također su pokazale da ulje sjemenki bundeve može smanjiti visoki krvni tlak i visoku razinu kolesterola – dva važna čimbenika rizika za srčane bolesti.

12-tjedna studija na 35 žena u postmenopauzi otkrila je da dodaci ulja sjemenki bundeve smanjuju dijastolički krvni tlak (najniži broj očitanja) za 7% i povećavaju razinu “dobrog” HDL kolesterola za 16%.

Druge studije sugeriraju da bi sposobnost bundeve da poveća proizvodnju dušikovog oksida u tijelu mogla biti odgovorna za njezine pozitivne učinke na srce. Dušikov oksid pomaže proširiti krvne žile, poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od rasta plaka u arterijama.

4. Bućine sjemenke nas čine sitima

Sjemenke bundeve izvrstan su izvor dijetalnih vlakana – oljuštene sjemenke sadrže čak 1,1 gram vlakana u jednoj porciji od 28 grama.

Prehrana bogata vlaknima je veoma dobra za probavu, a i pojačava osjećaj sitosti. Osim toga, konzumacija vlaknaste hrane je povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

5. Sjemenke bundeve nam pomažu zaspati

Ne možete zaspati? Grickajte malo bućinih sjemenki prije spavanja! Naime, sjemenke su prirodni izvor triptofana, aminokiseline koja djeluje kada pokušavamo zaspati.

Smatra se da konzumacija oko 1 grama triptofana dnevno poboljšava san. Međutim, trebali biste pojesti oko 200 grama sjemenki bundeve kako biste postigli potrebnu količinu triptofana.

Cink u sjemenkama također može pomoći u pretvaranju triptofana u serotonin, koji se zatim pretvara u melatonin, hormon koji regulira san.

Osim toga, sjemenke bundeve izvrstan su izvor magnezija. Adekvatne razine magnezija također su povezane s boljim snom.

Nekoliko manjih istraživanja je pokazalo su da uzimanje dodatka magnezija poboljšava kvalitetu sna i ukupno vrijeme spavanja kod ljudi s niskom razinom magnezija.

Foto: Unsplash