Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Još od drugog stoljeća medvjetka pomaže kod urinarnih infekcija

Jeste li čule za medvjetku? Nema veze s medvjedima, ali ima s urinarnim infekcijama. Pa idemo redom: medvjetka (lat. Arctostaphylos uva-ursi) je višegodišnja zimzelena biljka iz porodice vrijesova. Grmolika biljka koji raste na kamenju golih vrhova planina. Ima kožnate listiće oblikom slične šimširu, s kričavo crvenim bobicama. Vrlo često raste u zaštićenim područjima.

Poznata je i kao uva, medvjeđe grožđe, medvjeđe uho, vučja jabuka, bejavica, planika, gornik. Medvjetka biljka raste polegnuta po zemlji u obliku vrlo gustog, razgranatog grma.

Može se naći na dobro osunčanim planinskim područjima diljem Europe, Sjeverne Azije i Sjeverne Amerike, a kod nas je nalazimo na Velebitu, u Dalmaciji te na području Gorskog kotara.

Cvjetovi medvjetke su maleni i imaju prepoznatljiv zvonasti oblik. Djeluje kao jak diuretik (potiče mokrenje), ali ima i jako antibakterijsko djelovanje. Još u drugom stoljeću listovi medvjetke prepoznati su kao vrlo djelotvorno prirodno sredstvo i već su tada upotrebljavani za liječenje brojnih zdravstvenih problema, posebice infekcije mokraćnog sustava.

Danas je medvjetka biljka i službeno odobrena kao prirodni lijek za suzbijanje urinarnih infekcija

Istraživanja su pokazala da terapija biljkom medvjetke znatno smanjuje stopu infekcija mokraćnog sustava kod žena.

Osim u čajevima, medvjetku nalazimo i kao dio mješavine u dodacima prehrani, biljnim tinkturama, ali i samostalno kao tradicionalni biljni lijek Cystinol. Kako bi se mogla očekivati njezina učinkovitost, uputno je dati prednost proizvodu koji sadrži standardiziranu količinu aktivnih tvari, 70 mg derivata hidrokinona računano kao bezvodni arbutin. Klinički je utvrđena učinkovita doza arbutina i metilarbutina od 400 mg do 800 mg aktivnih sastojaka na dan podijeljenih u dvije ili tri doze.

Cystinol tablete namijenjene su liječenju simptoma blage ponavljajuće infekcije donjeg mokraćnog sustava u žena koja se manifestira peckanjem pri mokrenju i/ili učestalim mokrenjem, a nakon što liječnik isključi druga ozbiljna stanja poremećaja zdravlja. Primjena Cystinola ne preporučuje se u djece i adolescenata mlađih od 18 godina te muškaraca.

Preporučena doza: 2 obložene tablete 3 puta dnevno. Cystinol se ne smije uzimati dulje od tjedan dana. Ukoliko se simptomi ne povuku nakon 4 dana primjene lijeka, ili se pogoršaju tijekom uzimanja lijeka, potrebno je javiti se svom liječniku.

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU

Cystinol tablete namijenjene su za primjenu kroz usta kod žena starijih od 18 godina.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte 
svog liječnika ili ljekarnika.

Tradicionalni biljni lijek za primjenu kod naznačenih indikacija temeljenih na iskustvu 
dugotrajne uporabe.

S&B-CYS-HR-03/23 – Pričaj mi