Menu
NOVOSTI

Manjak masnoća može biti štetan za zdravlje

Masnoće već dugi niz godina prati loša reputacija kao jednog od najvećih krivaca za debljanje. Istina je negdje na sredini – masnoće ne debljaju ako ih konzumirate umjereno (pravilo koje vrijedi za sve vrste namirnica). Masnoća je bitan dio uravnotežene prehrane.

Naš organizam treba masti za mnoge različite biološke procese. Njihov nedostatak može čak dovesti do određenih zdravstvenih problema.

Zato ćemo danas opisati kako prepoznati manjak (zdravih) masnoća u organizmu.

Zašto su nam uopće potrebne masnoće?

Za pravilnu apsorpciju vitamina. Vitamini A, D, E i K su topljivi u mastima, što znači da ih tijelo može apsorbirati samo kada se konzumiraju  s masnoćama. Nedostatak masti u vašoj prehrani može uzrokovati manjak ovih vitamina, što može dovesti do raznih zdravstvenih problema.

Poboljšava zdravlje mozga i očiju. Omega-3 masne kiseline eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) pomažu u održavanju zdravlja vašeg mozga, središnjeg živčanog sustava i mrežnice. Tijelo ne proizvodi ove masne kiseline – možete ih dobiti samo iz prehrane.
Pomažu u zacijeljivanju rana. Esencijalne masne kiseline igraju ključnu ulogu u zacjeljivanju rana i zgrušavanju krvi.
Za proizvodnju hormona. Vaše tijelo treba masnoće iz prehrane kako bi proizvodilo specifične hormone, uključujući spolne hormone testosteron i estrogen.
Odličan su izvor energije. Svaki gram masti koji konzumirate daje vam oko 9 kalorija energije. Za usporedbu, svaki gram ugljikohidrata ili proteina daje samo 4 kalorije energije.

Znakovi koji pokazuju da ne konzumirate dovoljno masnoća

Nedostaci vitamina

Vaše tijelo treba dijetalne masnoće kako bi mu pomoglo apsorbirati vitamine topive u mastima kao što su vitamini A, D, E i K. Nedostatak ovih esencijalnih hranjivih tvari može, između ostalog, povećati rizik od ovih zdravstvenih stanja:

  • noćno sljepilo
  • neplodnost
  • natečene desni
  • lako stvaranje modrica
  • suha kosa
  • klimavi zubi
  • depresija
  • bol u mišićima
  • krvni ugrušci ispod noktiju

Dermatitis

Istraživanja su pokazala da je mast bitan dio strukture stanica vaše kože i pomaže vašoj koži da održi barijeru vlage. Ako ne unosite dovoljno masnoća hranom, to bi moglo utjecati na kožu i dovesti do dermatitisa.

“Dermatitis” je opći izraz za upaljenu kožu. Dermatitis uzrokovan nedostatkom masti u prehrani često se manifestira kao suhi, ljuskavi osip.

Sporo zacjeljivanje rana

Prema istraživanju, vašem tijelu su potrebne masnoća za stvaranje mnogih važnih molekula koje kontroliraju upalni odgovor tijela. Nizak unos masti u prehrani mogao bi poremetiti ovaj odgovor i dovesti do sporog zacjeljivanja rana.

Nedostatak vitamina topivih u mastima poput vitamina A i vitamina D također može uzrokovati da rane zacijele sporije nego što bi trebalo.

Gubitak kose

Masne molekule u vašem tijelu koje se nazivaju prostaglandini potiču rast kose. Konzumiranje premalo masnoća  moglo bi promijeniti teksturu  kose, a neka istraživanja sugeriraju da bi također moglo povećati rizik od gubitka kose na tjemenu ili čak na obrvama.

Česte bolesti

Strogo ograničavanje unosa masti može oslabiti vaš imunološki sustav i dovesti do češćih bolesti.

Tijelu su potrebne  masnoće za proizvodnju nekoliko molekula koje stimuliraju aktivnost imunoloških stanica.

Esencijalne masne kiseline također su važne za rast imunoloških stanica. Tijelu su za to potrebne omega-3 masna kiselina alfa-linolenska kiselina i omega-6 masna kiselina linoleinska kiselina.

Foto: Unsplash