Menu
VEZE

8 savjeta za bolji odnos s vašom odraslom kćeri

Djeca odrastu, odu od kuće, zasnuju vlastite obitelji i potpuno se osamostale od svojih roditelja. Ali odnos između roditelja i djece je uglavnom isti – i treba ga njegovati.

 

Danas donosimo 8 savjeta za bolji odnos s vašom odraslom kćeri.

 

  1. Nemojte kritizirati. Ovo je osnovna pritužba odraslih kćeri na svoje majke. Nažalost, majčine savjete kćeri često interpretiraju pogrešno pa se osjećaju povrijeđeno. Kćeri žele da ih njihove gledaju kao kompetentne odrasle i samostalne žene. Sve što trebate reći svojoj kćeri je “divna si.” Vježbajte to. A onda zatvorite usta.

 

  1. Dopustite svojoj kćeri da vas vidi kao cijelu osobu kakvi uistinu jeste. Ispričajte joj o svom djetinjstvu i odnosu koji ste imale s vlastitom majkom. Podijelite svoja pozitivna iskustva, ali i ona negativna. Približite joj se emocionalno.

 

  1. Izgradite pozitivnu vezu. Koristite e-poštu, slanje poruka i druge tehnologije za razbijanje starih obrazaca komunikacije. Predložite da obje pročitate knjigu ili pogledate film s temom odnosa majka – kćer i raspravite o tome. Odvojite malo vremena za redovna druženja – idite zajedno na odmor, a ako vam je to prevelik korak, za početak je i odlazak na kavu dobar.

 

  1. Budite podrška. Slušajte svoju kćer. Suosjećajte. Izbjegavajte davati savjete koji odražavaju vaše vrijednosti ili želje umjesto njezinih. Postavljajte pitanja kako biste joj pomogli da shvati što želi raditi. Prihvatite životne odluke svoje kćeri – čak i ako se ne slažete s njima. Dopustite joj da napravi vlastite pogreške i nađe svoj put kroz teške situacije.

 

  1. Prije nego što učinite nešto za svoju kćer ili se upustite u rješavanje njezinih problema, provjerite to s njom i provjerite je li to stvarno ono što želi. Sjetite se zlatnog pravila – činiti drugima kao što biste željeli da se čini vama. Učinite nešto za svoju kćer onako kako bi ona to htjela.  

 

  1. Budite spremni ispričati se. Svaka majka pogriješi.  Dajte kćeri do znanja da ste svjesni vlastitih roditeljskih pogrešaka. Iako niste imali loše namjere, možda ste prouzročili nevolju svojoj kćeri. Naravno, ispričajte se.  

 

  1. Prihvatite da je vaša kćer odrasla osoba pa ćete moći ići dalje od njezine adolescencije. Kako naša djeca rastu, mijenjaju se i međusobni odnosi. Pa je tako za petogodišnjakinje mama nepogrešivo biće, ali deset godina kasnije, u očima kćeri tinejdžerice se pretvori u dosadno gunđalo. U konačnici, majka bi trebala postati saveznik i podržavati svoje dijete. Ti rani obrasci, međutim, često nastavljaju utjecati na nas. Neke veze između majke i kćeri ostaju zaglavljene u adolescenciji – pune povređivanja, razočaranja, nepovezanosti, sukoba i starog obrasca kontrole i pobune.

 

  1. Budite voljni potruditi se. Majke posredno uče svoje kćeri kako se prema njima postupa. I obrnuto – majke svojim primjerom uče kćeri kako očekivati da se drugi prema njima ponašaju.. Dakle, da bi poboljšala vezu sa svojom kćeri, majka mora obaviti veći dio posla. 

 

Izvor: https://betterafter50.com/8-tips-for-getting-along-with-your-adult-daughter/