Menu
MENOPAUZA / ŽIVOTNI STIL

Kako njegovati partnerski odnos i u razdoblju menopauze?

Starost majke pri rođenju djeteta u Sloveniji raste već dugi niz godina, ali se u zadnje tri godine ustalila na nešto više od 31 godine. Kada je riječ o rođenju prvog djeteta, lani je prosječna starost majke bila 29,6 godina. To pak znači da mnoge majke na početku menopauze još uvijek žive najdinamičnijim obiteljskim životom, koji uključuje balansiranje brojnih aktivnosti, od partnerskog odnosa do brige za tinejdžere, pa čak i novih obaveza poput brige za starije roditelje. Uz istovremene hormonske promjene u vlastitom tijelu, mnoge se žene osjećaju izolirano, neshvaćeno i usamljeno, iako su usred žongliranja s previše aktivnosti.

Možda zvuči otrcano, ali rješenje je u komunikaciji. Razgovor s partnerom, obitelji, prijateljima, čak i kolegama, a posebno onima koji su i sami u sličnoj situaciji ili imaju nekoga bliskog tko se također suočava sa simptomima menopauze pravi je put. Razbijanje stigme ključ je bolje uključenosti u društvo, bez obzira radi li se o manjini, jer upravo uključenost ima značajan utjecaj na osjećaj prihvaćenosti.

Korisni savjeti za lakše suočavanje sa svakodnevnim izazovima

Ne pokušavajte sakriti svoje osjećaje ili ih potiskivati, budite otvoreni. Progovorite o tome što osjećate, recite što proživljavate, tako će vas drugi lakše razumjeti i podržati. Menopauza nije nešto čega se treba sramiti, to je nešto sasvim normalno s čime se svaka žena susreće. To je samo još jedan razlog više da o ovom razdoblju popričate, posebno sa svojim najdražima, svojom obitelji.

#1 Moć je u znanju

Menopauza je novo životno razdoblje koje donosi nove izazove, ali i prednosti. Kao i kod svih drugih razdoblja, potrebno ga je dobro upoznati. Potražite korisne informacije, ali pazite da izvori u kojima ih pronađete budu vjerodostojni. Povežite se s drugim ženama i razmijenite pozitivna iskustva. Tako ćete brzo shvatiti da su situacije s kojima se suočavate sasvim normalne.

Uključite se u program na internetskoj stranici Hormoni u harmoniji i provjerite kako stojite sa simptomima menopauze, što to znači za vas i kako si možete pomoći.

#2 Nitko ne očekuje da imate nadnaravne moći

Istina je da ste posljednjih godina brinuli o svima oko sebe, pa je upravo sada, ako ne i ranije, nastupio trenutak kada i sami možete dobiti neku pomoć. Tijekom menopauze mnoge se osobe osjećaju fizički i psihički iscrpljeno, pa zatražite pomoć kad osjetite da vam je ona potrebna. Uostalom, zašto bi sve obiteljske obveze trebale pasti na vas?

Čak i ako se radi o nečem tako sitnom kao što je priprema kave ili pospremanje suđa nakon subotnjeg ručka, preraspodijelite barem dio aktivnosti i na ostale članove obitelji, a sebi priuštite nekoliko minuta za odmor.

#3 Vrijeme koje provodite sami može biti itekako dobrodošlo

Kada nekoga volite, to ne znači da morate svaku minutu dana provesti u njegovoj/njezinoj blizini. Isto vrijedi i za obitelji. Ponekad može biti jako ugodno provesti dio dana ili čak cijeli dan sam. Radi duševnog mira, itekako je dobrodošlo da ste tu i tamo malo egoistični. Odvojite vrijeme za aktivnosti koje vas vesele.

Hormonske promjene mogu uvelike utjecati na vaše osobno zadovoljstvo, čak i na vaše samopouzdanje. One vas mogu čak dovesti do depresije i tjeskobe, pa morate pronaći način da se nosite s tim. Odvojite vrijeme za sebe kada ćete se odmoriti, napuniti novom energijom i raditi ono što vas veseli, bilo da se radi samo o rekreaciji ili jednostavnom ležanju na kauču uz dobro štivo.

Upravo takvi mali trenuci osobnog zadovoljstva mogu značajno utjecati na vaše blagostanje, što će se pozitivno odraziti i na odnose u obitelji, jer ćete se odmorni i puni svježe energije puno lakše nositi sa svim novim izazovima koji će vam dolaziti ususret.

#4 Ponovno se povežite s partnerom

Partnerski odnos također može biti teži tijekom menopauze, jer mnoge žene kažu da se više ne osjećaju onako kako su se osjećale u mlađim godinama. Bez obzira jeste li vi i vaš partner u vezi od razdoblja srednje škole ili ste se upoznali tek nedavno, nemojte dopustiti da simptomi menopauze previše utječu na vaš odnos.

Čak i ako su prošle godine od vašeg posljednjeg spoja, obnovite tu tradiciju. Pobrinite se da imate redovite spojeve koji će vam pružiti vrijeme samo za vas dvoje. Prema riječima Melite Kuhar, sveučilišne diplomirane socijalne pedagoginje i diplomirane socijalne radnice, „u ovom životnom razdoblju komunikacija je zaista jako važna, a koja bi se trebala odvijati i sada. Pričajte jedno drugome o tome što vam se događalo tijekom dana, na koje ste prepreke naišli, popričajte o sitnicama koje su vam važne. Dobra komunikacija uz poštivanje ključ je uspješne i dugotrajne veze.”

Karakteristike zdravog partnerskog odnosa

Melita Kuhar na sljedeći način opisuje elemente zdravog partnerskog odnosa koji vrijede i tijekom menopauze:

Poštivanje činjenice da ste vas dvoje različite osobnosti, dolazite iz različitih primarnih obiteljskih okruženja i nosite sa sobom različita uvjerenja, vrijednosti, obrasce i svoja individualna iskustva.

Ljubav je subjektivna emocija koju osjećamo prema partneru, često definirana izrazom “volim ga”.

Komunikacija je izuzetno važna. Čak i kada se u nečemu ne slažete, važno je njegovati i održavati konstruktivan dijalog pun poštivanja u kojem nema mjesta vrijeđanju, ponižavanju i drugim toksičnim oblicima obezvrjeđivanja mišljenja ili osobnosti partnera. Seksualnost je važan dio komunikacije, jer se radi o ispreplitanju dvaju tijela na fizičkoj razini, putem koje također komuniciramo, povezujemo se i poklanjamo vjeru jedni drugima.

Povjerenje se gradi dugoročno i rezultat je poštivanja i pridržavanja vaših dogovora, odnosno da se oboje slažete oko vrijednosti vašeg odnosa i da oboje želite i radite na tome da očuvate povjerenje.

Suradnja – par formira dvojac znajući da su u istom čamcu, kormilareći zajedničkim snagama kroz izazove vašeg dvojca i života općenito. U dvoje je lakše i jednostavnije.

Financijska transparentnost – otvoreno porazgovarajte o svojim prihodima i rashodima, štednji i uživanju ili trošenju za ono što vas raduje.

#5 Budite iskreni

S menopauzom neizbježna je i starost. Starenju se u principu nitko ne veseli, ali prikrivanje menopauze neće promijeniti činjenicu da je ona tu i na svoj način najavljuje dolazak zrelijih godina. Stoga nemojte skrivati ​​njene simptome, već otvoreno razgovarajte o glavoboljama s kojima se suočavate. Tako će biti lakše vama i vašim nasljednicama jer ćete pomoći otvoriti put otvorenom razgovoru koji prekida krug stigmatizacije.

Razumijevanje uzroka određenih neželjenih simptoma menopauze olakšat će vama i vašim bližnjima prihvaćanje i suočavanje s promjenama.

#6 Isprobajte snagu prirodnih dodataka prehrani

Prirodni dodaci prehrani također mogu biti od velike pomoći u otklanjanju simptoma menopauze koji smanjuju kvalitetu života. BeeHarmony™ je prvi prirodni proizvod za ublažavanje simptoma menopauze kod nas s vlastitom kliničkom studijom. Proizvod BeeHarmony™ ima standardizirani sadržaj ključnih aktivnih sastojaka: 10-HDA iz matične mliječi, te safranala i krocina iz šafrana.

Klinički dokazana prirodna pomoć za ublažavanje simptoma menopauze BeeHarmony™ sadrži standardiziranu kombinaciju matične mliječi i šafrana te koktel vitamina (K2 + D3 + E + B6) koji su ženskom tijelu najpotrebniji u odrasloj dobi.

Matična mliječ jedno je od najvećih blaga prirode i jedina hrana pčelinje matice, najplodnijeg bića na svijetu. Dnevno može položiti više od dvije tisuće jajašaca, a tijekom života čak milijun.

Ključni sastojak matične mliječi je nezasićena masna kiselina 10-HDA (10-hidroksi decenska kiselina). Matična mliječ može aktivirati gene za razvoj matice. Iako je pčelinja matica genetski posve identična ostalim pčelama u košnici, zbog matične mliječi dvostruko je veća od ostalih pčela, najdugovječnija je (može preživjeti čak 15 rodova pčela) i, osim trutova, jedina je plodna pčela u košnici.

Šafran se stoljećima koristi za ublažavanje stresa i emocionalne napetosti, a sada je njegova učinkovitost potvrđena i kliničkim studijama. Ekstrakt šafrana dobiven je prema patentiranom postupku koji čuva prirodni sastav šafrana, a sadržaj najvažnijih aktivnih sastojaka je standardiziran. Šafran doprinosi emocionalnoj ravnoteži, opuštanju i dobrom snu te pomaže u održavanju pozitivnog raspoloženja prije i tijekom menstrualnog ciklusa.