Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Nesanica u menopauzi: Kako je pobijediti i osigurati miran san

Često ističemo kako menopauza može donijeti mnoge prednosti, no nažalost, uz nju dolaze i hormonalne promjene koje nose različite izazove. U dobi od 40 i 50 godina, mnoge žene se suočavaju s problemom nesanice. Ako uspiju zaspati, često se bude usred noći i ostaju budne do ranih jutarnjih sati. Ne treba posebno napominjati da je riječ o nesanici, jednom od najčešćih simptoma menopauze. Prema istraživanjima, čak 60 posto žena u menopauzi doživljava neki oblik poremećaja spavanja.

Simptomi nesanice

U knjizi „Mudrost menopauze“ dr. Christane Northrup tvrdi da ako su problemi sa spavanjem povezani s valovima vrućine, oni će često nestati kad se valovi izliječe. Međutim, nesanicu također može uzrokovati tjeskoba (anksioznost), kroničan umor i stres. U takvim slučajevima, potrebne su promjene u načinu života kako biste povratili ritam spavanja i postigli kvalitetan san.

Nemogućnost spavanja ili kratko spavanje nisu jedini simptomi nesanice. Možda imate nesanicu ako primijetite sljedeće simptome: treba vam 30 minuta ili duže da zaspite; spavate manje od šest sati tri ili više noći tjedno; budite se prerano; ne osjećate se odmorno nakon spavanja; spava vam se tijekom dana; osjećate nervozu ili se teško koncentrirate.

Naravno, menopauza ne mora biti jedini uzrok problema sa spavanjem. Česti uzroci nesanice uključuju stres, kronični umor, mentalne bolesti, konzumacija alkohola i duhana prije spavanja, jedenje prije spavanja te jet lag.

Biljni lijekovi

A sad dosta kukanja jer nesanica se može pobijediti, čak i ako ste u menopauzi. Naravno, to nije lako, ali pridržavanjem nekoliko osnovnih savjeta,  situacija bi se mogla poboljšati.

Dakle, vježbajte redovito, idite na spavanje uvijek u isto vrijeme, izbjegavajte alkohol neposredno prije spavanja, spavajte na kvalitetnom madracu u dobro prozračenoj sobi i razmislite o upotrebi biljnih lijekova.

Kada govorimo o biljnim lijekovima, nabrojat ćemo nekoliko biljaka koje se tradicionalno koriste za pomoć kod nesanice:

  • Valerijana (Valeriana officinalis): biljni sedativ za ublažavanje simptoma stresa, psihičke napetosti, nemira i nesanice.
  • Kamilica (Matricaria chamomilla): poznata po svojim umirujućim svojstvima i može pomoći da se opustite prije spavanja.
  • Lavanda (Lavandula angustifolia): Miris lavande može imati opuštajući učinak i pomoći vam da zaspite.
  • Glog (Crataegus): koristi se za podršku zdravlju srca, ali također može imati blagotvoran učinak na san.

San je ključan za obnovu metabolizma i općeg zdravlja. Nažalost, poremećaji spavanja postaju sve učestaliji problem, a suočavamo se s izazovom neprepoznavanja i neadekvatnog liječenja. Ljekovite biljke mogu biti vrijedan alat u postizanju psihološke otpornosti, a njihova povijesno poznata terapeutska svojstva doprinijela su razvoju suvremene fitoterapije. Kako biste osigurali miran san, smanjili stres i nesanicu – prvo se okrenite prirodi. Ako vam je trebao još jedan dobar razlog da se naspavate, to bi moglo biti jačanje imunološkog sustava za kvalitetniji život.