Menu
MENOPAUZA

I osjetljivost na buku može biti jedan od simptoma

U klubu, a ne samo da vam se spava, nego vam i glazba preglasna? Ništa čudno, jer osjetljivost na buku tijekom menopauze može biti jedan od simptoma ili nuspojava hormonalnih promjena i emocionalnih fluktuacija koje se često javljaju tijekom tog životnog razdoblja. Evo nekoliko razloga zašto se osjetljivost na buku može pojačati tijekom menopauze:

Hormonske promjene: Pad razine estrogena može utjecati na način na koji živčani sustav reagira na vanjske podražaje, uključujući zvukove. Ovo može rezultirati pojačanim osjećajem nelagode ili iritacije zbog buke.

Promjene u spavanju: Nesanica ili promjene u kvaliteti sna česte su tijekom menopauze. Nedostatak sna može povećati osjetljivost na buku i činiti vas manje tolerantnim na zvukove.

Emocionalne fluktuacije: Hormonalne promjene mogu utjecati na raspoloženje i emocionalnu stabilnost, što može rezultirati manjom tolerancijom na stresne situacije, uključujući buku.

Promjene u percepciji: Tijekom menopauze, neki ljudi primjećuju promjene u percepciji i osjećaju da zvukovi postaju jači ili intenzivniji.

Ako osjećate pojačanu osjetljivost na buku tijekom menopauze i to vam stvara nelagodu, evo što bi moglo pomoći:

Pokušajte stvoriti tiše okruženje: Ako je moguće, organizirajte svoje okruženje kako biste smanjili buku i stvorili mirniju atmosferu kod kuće.

Tehnike za upravljanje stresom: Vježbe opuštanja, meditacija ili duboko disanje mogu vam pomoći da se nosite s povećanom osjetljivošću na buku.

Konzultirajte se s liječnikom: Ako se osjetljivost na buku javlja uz ozbiljne simptome ili ometa vašu svakodnevnu funkcionalnost, razgovarajte s liječnikom ili stručnjakom za menopauzu kako biste istražili opcije tretmana.

Osjetljivost na buku može biti jedan od brojnih simptoma menopauze, iako nije tako čest kao drugi simptomi. Važno je obratiti pažnju na svoje tjelesne i emocionalne potrebe tijekom ovog razdoblja i potražiti podršku i savjete prema potrebi.

Foto: Unsplash