Menu
MENOPAUZA / ŽIVOTNI STIL

Izluđuju vas promjene raspoloženja? Evo što može pomoći

Najviše pričamo o fizičkim simptomima menopauze, poput valunga, nadutosti, bolova u zglobovima itd. No, smanjena proizvodnja spolnih hormona ima utjecaj na psihičko stanje žene, pa ako ste primjetile da vam se raspoloženje često mijenja, da se lako rasplačete,naljutite ili rastužite – velika je vjerojatnost da je i to “zahvaljujući” menopauzi.

Najčešći psihički simptomi u menopauzi su:

-promjene raspoloženja
-tjeskoba
-zaboravljivost
-nedostatak koncentracije
”brain-fog” (magla u mozgu)
-napadaji panike

Iako se povezuju uz menopauzu, navedeni simptomi ne moraju biti isključivo vezani uz hormonalne promjene. Često su kombinacija različitih faktora – razina stresa, neispavanosti, načina prehrane, fizičke aktivnosti.

Kao i ostale simptome, i psihičke simptome je moguće ublažiti promjenom životnog stila i prehrane.

Evo nekoliko savjeta:

Naspavajte se. Iako je nesanica također jedan od simptoma menopauze nerijetko izazvan noćnim znojenjem (još jednim simptomom!), može dovesti i do promjena raspoloženja. Stručnjakinja za menopauzu, dr.Christiane Northrup, preporučuje ne jedenje prije spavanja, spavanje u prozračenoj i zamračenoj sobi kao i negledanje u mobitel barem sat vremena prije spavanja.

Jedite ciklu. Cikla sadrži puno magnezija koji stabilizira raspoloženje, te sadrži i betanine koji umiruju i aminfokiselinu triptofan koja podiže razine dopamina u mozgu, zaslužne za dobro raspoloženje. Avokado, banane, tamna čokolada i masna riba također podižu raspoloženje.

Radite aerobne vježbe. Kardio i aerobne vježbe su odlične za podizanje raspoloženja. Ovakve vježbe povećavaju broj otkucaja srca i podižu razine dopamina u mozgu.

Plivajte, šećite, biciklirajte – osjećat ćete se bolje, poboljšat će vam se koncentracija i raspoloženje. Prema istraživanjima, dovoljno je 30 do 50 minuta četiri puta tjedno neke fizičke aktivnosti da se ublaže simptomi menopauze.

Foto: Pexels

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu