Menu
MENOPAUZA

Miomi i nova medikamentna terapija

Prema istraživanjima, u razvijenoj Europi potrebno je u prosjeku 5 godina od pojave simptoma do postavljanja dijagnoze, što je jako dug period. Upravo iz tog razloga nužno je problem mioma malo više osvijestiti. Često žene i ne znaju da imaju obilna menstruacijska krvarenja, što je jedan od glavnih simptoma mioma, smatrajući da je to “normalno”.

Faktori rizika ili predisponirajući čimbenici za razvoj mioma su dob (kako žene stare, tako se miomi više pojavljuju i eventualno rastu), genetika (češće se javljaju u određenim obiteljima), rasa (kod žena crne rase 3x češći) i reproduktivni status (nulipare, tj. žene koje nisu rađale imaju veći rizik).

Osim prekomjernog krvarenja i često posljedične anemije, drugi važan simptom je bol, zatim problemi s mokrenjem ili stolicom, eventualno s neplodnošću ili trudnoćom i drugo, a sve u ovisnosti o veličini i lokalizaciji mioma. Kvaliteta života u manjoj ili većoj mjeri može biti narušena, a posljedično, kao rezultat toga, i ženino emocionalno stanje.

Osjećate navedene tegobe? Nemojte čekati! Dogovorite pregled već danas!

Miomi su u oko 70% slučajeva asimptomatski i tada ih je potrebno samo kontrolirati. Liječenje preostale trećine žena ili 30% onih koje imaju simptome je, kao i uvijek, individualno uz minimalizaciju rizika te poštivanje želja pacijentice.

Danas dostupne terapijske opcije su: kirurške (histeroskopska, laparoskopska i abdominalna miomektomija te različite vrste histerektomija), nekirurške (embolizacija uterinih arterija ili mioma, fokusirana ultrazvučna tehnika pod kontrolom magnetske rezonance i dr.) i medikamentne (nesteroidni antiinflamatorni lijekovi, traneksamična kiselina, hormonski oralni kontraceptivi, progesteronski preparati u različitim oblicima, GnRH analozi i selektivni modulatori progesteronskih receptora).

Kako se prema ginekološkim smjernicama ide ka očuvanju maternice kad god je to moguće, a terapije lijekovima nisu u potpunosti zadovoljavajuće, nameće se potreba za novim terapijskim opcijama koje bi imale povoljan sigurnosni profil uz učinkovito rješavanje simptoma. Novi lijek koji je kombinacija GnRH antagonista relugolixa, estradiola i noretisteron acetata pokazuje jako dobre rezultate.

Velike dvostruko slijepe, randomizirane i placebo-kontrolirane kliničke studije, koje su prošle godine detaljno opisane i objavljene u cijenjenom časopisu New England Journal of Medicine, pokazale su da se već nakon 4 tjedna terapije značajno smanjio volumen izgubljene menstruacijske krvi, poboljšali su se nalazi krvnih pretraga (anemije), smanjila se bol te se značajno popravila kvaliteta života. Preparat također, s obzirom na sastav, štiti i od neželjene trudnoće.

Sigurnost u navedenim studijama je pokazala kako je dugotrajno liječenje ovim lijekom dobro podnošljivo uz održanu gustoću kostiju i minimalne nuspojave, u skladu s očekivanjima i usporedivo s placebom, pa je za očekivati da će naći široku primjenu te riješiti probleme mioma i njihovih posljedica kod mnogih pacijentica.

Povjerite svoje zdravlje u ruke stručnih djelatnika Centra za žensko zdravlje Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Preuzeto sa: Specijalna bolnica sv. Katarina

Izvori:

1. Ayman Al-Hendy , Andrea S Lukes , Alfred N Poindexter 3rd , Roberta Venturella , Claudio Villarroel , Hilary O D Critchley , et al. Treatment of Uterine Fibroid Symptoms with Relugolix Combination Therapy. N Engl J Med 2021 Feb 18;384(7):630-642.
doi: 10.1056/NEJMoa2008283.

2. Marissa S Ghant , Katherine S Sengoba , Robert Vogelzang , Angela K Lawson , Erica E Marsh. An Altered Perception of Normal: Understanding Causes for Treatment Delay in Women with Symptomatic Uterine Fibroids. J Womens Health (Larchmt) 2016 Aug;25(8):846-52.
doi: 10.1089/jwh.2015.5531. Epub 2016 May 19.

3. E A Stewart , C L Cookson , R A Gandolfo , R Schulze-Rath. Epidemiology of uterine fibroids: a systematic review. BJOG2017 Sep;124(10):1501-1512.
doi: 10.1111/1471-0528.14640. Epub 2017 May 13.

 

Autorica teksta: