Menu
NOVOSTI

Zlatni savjeti za manje stresa

Stalno pišemo o tome koliko je smanjenje stresa važno za hormon stresa – kortizol, koji je opet odgovoran za puno toga što nam se događa u ovome razdoblju. Jednako tako stalno dobivamo odgovore kako je lakše napisati nego učiniti, s čime se naravno slažemo. Ali uvijek ponavljamo – nije lako, ali je moguće.

Pa evo nekoliko savjeta kako smanjiti stres u svakodnevnom životu.

Pobjegnite

Možda je vrijeme da fizički pobjegnete od svoje dnevne rutine i promijenite okruženje. Bilo da putujete s obitelji ili prijateljima, uvijek je lijepo odmoriti se od posla i svakodnevnih obaveza. Ako ne znate gdje biste počeli mi preporučujemo opušteni odmor uz more i sunce. Ako biste radije bili aktivniji, možda biste trebali otputovati u planine.

Meditirajte

Meditacija kao i vježbe dubokog disanja odlične su aktivnosti za smanjenje stresa, uglavnom zato što ih možete vježbati bilo gdje. Meditacija umanjuje tjeskobu i krvni tlak, a može i umanjiti fizičku bol te pripomoći u kontroliranju ovisnosti.

Vježbajte

Svi znamo da vježbom naše tijelo proizvodi endorfin, prirodni analgetik koji poboljšava raspoloženje. Vježbom ćete, isto tako, poboljšati kvalitetu sna, a ako učestalo kvalitetno spavate, osjećat ćete se značajno sretnije i zdravije. Vježbe ima u svim oblicima, pa bilo da je to joga, plivanje, biciklizam ili trčanje, svatko može pronaći neku vrstu vježbe uz pomoć koje će postati sretnija i zdravija osoba.

Naučite reći ‘ne’

Mnogi od nas preuzimaju previše obaveza na sebe, od raznih aktivnosti, događaja, organiziranja, čišćenja, kuhanja, itd., da nas i najmanje stvari na kraju iscrpe. Može biti teško ili neugodno odbiti nekoga, ali, na kraju krajeva, tim odgovorom sebi pomažemo. Ako se svaki dan previše umaramo, rijetko kada ćemo obaveze ispuniti na najbolji mogući način, a stres i umor će se nastaviti nakupljati dok jednom ne puknemo. Zapamtite: kvaliteta je uvijek važnija od kvantitete.