Menu
ZDRAVLJE

Tikvice – lagano povrće za cijelo ljeto

Tikvice su jedna od onih namirnica koje obilježavaju ljeto. Ne samo svojom zelenom bojom, već i laganim, slatkastim okusom koji odlično pristaje uz različite namirnice i kombinacije jela – od salata, kuhanih jela, prženih, jela s grilla itd.

Ovo povrće (zapravo je klasificiran kao voće!) pripada istoj porodici kao krastavci i dinje – a to je porodica Cucurbitaceae.
Veoma je lagano za sadnju pa tikvice možete saditi i kod sebe doma. Iako sezona počinje u svibnju i traje negdje do srpnja, tikvice možete jesti cijelo ljeto.

U nastavku pogledajte zašto tikvica mora postati neizostavan dio vaše ljetne prehrane.

Tikvice su siromašne kalorijama

Kao većina povrća i voća i tikvice imaju veoma malo kalorija stoga su idealne za sve koji žele uštedjeti na kalorijama i kilogramima. Njihov većinski sastav je voda, a sadrže i vlakna koja su zaslužna za osjećaj sitosti i dobru probavu (ako imate zatvor, tikvice vam možda pomognu).

Dovoljno govori činjenica da 200 grama tikvica sadrži nevjerojatnih 17 kalorija.

Tikvice su bogat izvor vitamina A

Vitamin A je veoma bitan za zdravlje očiju i kože. 200 grama tikvica sadrži čak 40 posto dnevne preporučene količine ovog nutrijenta.

Bogate su i antioksidansima luteinom i zeaksantinom, koji su povezani sa smanjenim rizikom od degenerativnih očnim bolesti. Što više budete konzumirali tikvice (možete ih i držati na licu kao masku), vidjet ćete pozitivne promjene na svojoj koži i vidu.

Pročitajte članak: Dinja je dobra za vid i imunitet

Tikvice štite srce

Da, tikvice štite i jedan od najvažnijih organa u našem tijelu. Naime, bogate su pektinom i kalijem.

Pektin je vrsta topivih vlakana koja se nalazi u tikvicama za koji su neki znanstvenici dokazali da utječe na smanjenje, lošet LDL kolesterola. Konzumacija samo 2–10 grama topivih vlakana dnevno tijekom oko 1–2 mjeseca u prosjeku je smanjila ukupni kolesterol za 1,7 mg / dl i LDL kolesterol za 2,2 mg / dl.

Kalij, s druge strane, utječe na širenje krvnih žila što zauzvrat snižava krvni tlak.

Tikvice jačaju kosti

Često pričamo o osteoporozi, bolesti kostiju od koje uglavnom boluju žene. Srećom, osteoporoza se može spriječiti (i liječiti) uz pomoć primjerene fizičke aktivnosti i hrane, pogotovo one koja sadrži nutrijente poput vitamina D, magnezija ili vitamina K.
200 grama tikvica sadrži oko 10% dnevne preporučene doze vitamina K i 10% preporučene doze magnezija.

Ova dva nutrijenta jačaju kosti, odnosno održavaju njihovu gustoću. Vitamin K, zajedno s vitaminom D3, sprečava prekomjernu proizvodnju osteoklaza, stanica koje demineraliziraju kosti.

Foto: Unsplash