Menu
NOVOSTI

Dinja je dobra za vid i za imunitet

Dinja potječe s juga Azije, gdje se još mogu naći njeni divlji oblici. Uzgaja se od davnina gotovo na svim kontinentima u području toplog i umjerenog klimatskog podneblja. Kod nas se najviše uzgaja duž priobalja, u Dalmaciji i Primorju.

Za dobar prinos dinja zahtijeva obilje sunca, svjetlost i toplinu, a tako uzgojena bogatija je šećerom, aromatičnija je i ukusnija od one posađene i uzgojene u hladu koja je gotovo bljutava okusa.

Dinja obiluje kalijem, fosforom i magnezijem te kalcijem, željezom, cinkom i bakrom, a ima najviše provitamina A, vitamina C, B1, B2 i B6.

Beta-karoten, kojeg dinja ima više od svog ostalog voća, u tijelu se ponaša kao moćan antioksidant, a dio se pretvara u vitamin A koji je odličan za vid, imunološki sustav te produkciju crvenih krvnih stanica.

Donosimo vam jedno osvježavajuće prirodno piće koje ćete zavoljeti čak i ako niste neke obožavateljice dinje!

Smoothie od dinje i naranče

Sastojci:

o   160 g dinje

o   160 g naranče

o   320 g jogurta

o   ekstrakt vanilije

o   4 kocke leda

Priprema:

Zamrznite led prije početka pripreme. Izrežite dinju i naranče na kockice te ih stavite u zamrzivač na 1.5-2 sata. Jogurt pomiješajte s tri kapi ekstrakta vanilije, ili po ukusu. Hladne kocke dinje i naranče izmiješajte u blenderu te im dodajte jogurt. Sve još jednom dobro izmiješajte u blenderu te poslužite s kockama leda.

Iz knjige Uzgoj mediteranskog povrća