Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI / ZDRAVLJE

Imate problema s probavom? Možda je zbog menopauze

Problemi s probavom u menopauzi nažalost nisu rijetkost. Ali, zašto nas spopadaju vjetrovi, nadutost, mučnina i ostali probavni problemi upravo tada, kad se i onako mučimo s drugim simptomima?

Teško je pronaći samo jedan razlog tome – zapravo se radi o više isprepletenih čimbenika. Prvo moramo uzeti u obzir da starimo i da nam metabolizam usporava, a tu je i smanjena otpornost na stres kao i dobar, stari estrogen koji utječe na prethodna dva čimbenika.

Estrogen igra ključnu ulogu u održavanju razine kortizola. On povećava razinu šećera u krvi – to je potrebno  da bismo  na odgovarajući način reagirali na neku stresnu situaciju. Međutim, kortizol ujedno usporava ili čak zaustavlja tjelesne funkcije koje nisu bitne u tim situacijama. Dakle, višak kortizola koji nastane uslijed manjka estrogena loše utječe na probavu na različite načine – smanjuje se proizvodnja želučane kiseline, usporava se probava.

Ako vas ovi simptomi koje smo naveli muče duže vrijeme i ako postaju intenzivniji s vremenom, obavezno se javite liječniku.

No, ako vam simptomi nisu jaki, možda vam mogu pomoći sljedeći savjeti.

Ubrzajte probavu hranom bogatom vlaknima

Nipošto nemojte podcjenjivati vlakna. Ovaj je nutrijent esencijalan za pravilnu probavu.
Vlakna zbog svojih svojstava usporavaju probavu, a i održavaju normalne razine masnoća i kolesterola što također usporava stvaranje sala. Neke od namirnica koje sadrže vlakna su jabuke, maline, sjemenke lana, chia sjemenke, cikla

Prožvačite hranu

Ovaj savjet se možda čini izlišan, ali ga zapravo vrijedi ponoviti. Gledamo u mobitele i ekrane čak i kad jedemo. Zato pritom zapravo ne žvačemo hranu onako kako bismo trebali, već više gutamo. Na taj način onemogućujemo normalno probavljanje hrane. Zato kad jedete budite svjesni što jedete i žvačite što više.

Konzumirajte prebiotike

Prebiotici su zapravo hrana bogata ugljikohidratima koja povoljno utječe na razvoj dobrih bakterija u crijevima i štiti crijevnu mikrofloru. Uravnotežena crijevna mikroflora ujedno znači i uravnotežena probava.

Dodavanje prebiotika ili probiotika u prehranu može biti odličan način za poboljšanje zdravlja crijeva. Prebiotici imaju zadaću hranjenja dobrih bakterija  crijevima dok su probiotici žive dobre bakterije.

Bio-Kult® kapsule sadrže čak 14 sojeva različitih dobrih bakterija u samo jednoj kapsuli. Inovativni višesojni pripravci rezultat su dugogodišnjih znanstvenih istraživanja, a svaki soj dobrih bakterija u potpunosti je identificiran, istražen i pomno odabran. Sadržaj kapsule Bio-Kult®može se umiješati u hranu ili piće, jer su žive kulture mikroorganizama u Bio-Kult® kapsulama otporne na želučanu kiselinu.