Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI / ZDRAVLJE

Kako do zdravih kostiju u menopauzi

Što je osteoporoza?

Osteoporoza je progresivna bolest koja zahvaća kosti, odnosno smanjuje se koštana masa i tkivo. To za posljedicu može imati lomove kostiju. Osteoporoza najčešće zahvaća žene (80% oboljelih). Naime, sve manjom proizvodnjom spolnog hormona estrogena u menopauzi smanjuje se gustoća kostiju. Osteoporoza nema vidljivih simptoma i  često se naziva tiha bolest.  Zato je bitno da što prije poduzmete mjere zaštite protiv ove bolesti.

Kako spriječiti ili liječiti osteoporozu?

Srećom, ljudske kosti su organi koji ne gube sposobnost promjene, što znači da, i ako imate problema s kostima, prateći savjete stručnjaka možete poboljšati zdravlje svojih kostiju.

Izbjegavajte pušenje i alkohol

Općepoznata činjenica je da pušenje i alkohol ugrožavaju mnoge aspekte našeg organizma, pa tako i kostiju. Tako kemikalije u cigaretama negativno djeluju na jajnike i proizvodnju hormona, a upravo spolni hormoni štite kosti. Alkohol remeti sposobnost tijela da gradi nove, zdrave kosti i da ponovno oblikuje one stare.

Budite tjelesno aktivni

Vježbajte svaki dan i u program tjelovježbe uklopite vježbe s utezima i vježbe istezanja. Bilo koja vrsta vježbi, pa i one najjednostavnije, je dobra – sve, samo nemojte sjediti puno. 🙂

Pijte zeleni ili crni čaj

Kavu zamijenite ovim zdravim napitkom. Naime, zeleni čaj je bogat fitohormonima i aktioksidansima koji čuvaju zdravlje kostiju. Jedno istraživanje u Australiji je pokazalo da žene koje su konzumirale 3 ili više šalica čaja zelenog čaja dnevno su bile 40% manje u opasnosti od osteoporoze.

Jedite namirnice bogate estrogenom

Uz tjelovježbu, od neupitne je važnosti u održavanju zdravih kostiju i prehrana bogata estrogenom. Na smanjenje gustoće kostiju utječe  i prehrana s malo hranjivih tvari. Zato preporučujemo da konzumirate namirnice poput soje ili sjemenki lana koje će povisiti razine estrogena u organizmu, a time i sudjelovati u povećavanju gustoće kostiju. Osim estrogena, za zdrave kosti su bitne namirnice bogate kalcijem.

Izađite vani na sunce

Vaše kosti će vam biti zahvalne ako budete često na suncu. Moderan način života i cjelodnevni rad su nas sasvim uvukli u zatvorene prostorije te zbog toga ne dobivamo dovoljne količine vitamina D. Manjak ovog vitamina utječe na količnu kalcija u kostima – minerala koji je izrazito bitan za gustoću kostiju.

Foto: Unsplash

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu