Menu
MENOPAUZA

3 promjene na našem tijelu u menopauzi

Naše se tijelo mijenja svakodnevno. Većinom nismo svjesne tih promjena, ali kad uđemo u menopauzu onda ih itekako primjetimo.

Tada se puno toga mijenja, od oblika tijela (jeste li primjetile više sala oko trbuha?), smanjenja mišićne mase, grudi i posture tijela.

Iako se čini najlakše dati gravitaciji da odradi svoje, na neke od ovih promjena itekako možete utjecati.

Pogledajmo onda koje promjene na svom tijelu možete očekivati u menopauzi.

1. Preraspodjela masnoća na tijelu

Jedna od prvih promjena koje žene vide na svom tijelu ulaskom u menopauzu je više sala u području trbuha. Pogotovo ako ste dotad bile npr. oblika kruške, dakle s više masnoća na bokovima i bedrima.

Ne radi se samo o većoj konzumaciji hrane nego inače, već je to tipična reakcija na stres. U menopauzi ćemo vjerojatno biti pod dodatnim fizičkim stresom zbog svih promjena koje se događaju. Također smo skloniji stresu i ranjiviji na vanjske stresore pa naš život može postati puno stresniji na dnevnoj bazi.

Možda toga nismo svjesni, ali naše tijelo svakako jest. Naše tijelo to vidi kao opasnost stoga se aktivira onaj legendarni instinkt borbe ili bijega (“fight or flight”). Potrebna nam je rezerva energije kako bismo, kada se to dogodi, se mogle boriti ili pobjeći.

Rješenje za ovo definitivno nije izgladnjivanje i mahnito vježbanje – to će vjerojatno još više potaknuti taj instinkt a time i debljanje.

Svakako ispunite svoj dnevni meni sa što više svježeg i sezonskog voća i povrća, masnoće uzimajte iz orašastih plodova, krtog mesa (piletina, puretina), goveđe i pileće jetrice, a proteine iz mahunarki ili mliječnih proizvoda.

2. Smanjenje mišićne mase

Jednu vrstu mase dobivamo, a drugu vrstu – onu mišićnu – gubimo u menopauzi.

Gubitak mišićne mase može biti uzrokovan nizom čimbenika. Ako prolazite kroz menopauzu, to bi mogli biti bolovi u zglobovima koji ometaju tjelovježbu. To može biti umor – kako možete izaći van i trčati, vježbati i biti aktivni kada se osjećate jako, jako umorno?

A razlog može biti i nedostatak proteina u prehrani. Potrebe za bjelančevinama su ogromne tijekom menopauze i nakon menopauze. Pobrinite se da uz svaki obrok unosite lijepu porciju proteina na dnevnoj bazi. Stvarno je važno. Ako nemate proteina, vaši se mišići neće sami obnoviti.

Za one od vas koji su vegetarijanci ili vegani, ili stvarno ne volite jesti puno mesa ili ribe, svakodnevno dodavanje proteinskog napitka u prahu može biti jedan od najboljih načina za povećanje proteina. Ovi shakeovi obično imaju jako dobar raspon drugih vitamina i minerala, tako da je to dobar dodatak svakodnevnoj prehrani a koji će vam pomoći u čitavom nizu stvari.

Za održavanje mišićne mase je veoma bitna redovita vježba. Doduše, nemojte se previše forsirati. Pokušajte hodati 15-30 minuta dnevno ili uvedite dva do tri puta tjedno 15 minuta intenzivnije vježbe – npr. dizanje utega.

PROČITAJTE ČLANAK: Savjeti za vježbanje u menopauzi

3. Promjene veličine grudi

Promjene dojki su vrlo česte tijekom menopauze. One gube čvrstoću stoga počinju spadati.

Mogu vam pomoći sljedeći dodaci prehrani:

  • biljni dodaci estrogena
  • alge
  • kalcij
  • magnezij

Još jedna stvar može utjecati na promjenu grudi a to je premalen unos vode! Dakle, nikako ne zaboravite piti vodu, a što manje gaziranih sokova i alkohola. Druga stvar koju trebate učiniti jest uložiti novac u kvalitetni grudnjak ispravne veličine.

Ako su vam grudi malo opuštene, to može utjecati na ramena i leđne mišiće, odnosno uzrokovati bolove u leđima. Dakle, odabir grudnjaka prave veličine može vas uspraviti, ali i učiniti da izgledate vitkije.

Foto: Unsplash