Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE / ŽIVOTNI STIL

Koji su znakovi nezdrave probave i kako je poboljšati

Problemi s probavom su veoma česti, pogotovo u današnje vrijeme kad je teško držati se uravnotežene i zdrave prehrane. Što smo stariji, probavni problemi postaju sve veći i utječu i na druge tjelesne funkcije. Zato je bitno znati kakvi su simptomi koji upućuju na probleme s crijevima i probavom općenito i kako ih spriječiti.

“Nemirni” želudac

Jedan od najočitijih znakova nezdravog probavnog sustava mogu biti neugodni simptomi poput plinova, nadutosti, zatvora, proljeva i žgaravice.

Prehrana bogata šećerom

Prehrana bogata prerađenom hranom i dodanim šećerom može smanjiti količinu dobrih bakterija u crijevima. Ta neravnoteža može uzrokovati povećanu žudnju za šećerom, što može dodatno oštetiti vaša crijeva. Velike količine rafiniranih šećera, osobito kukuruznog sirupa s visokom fruktozom, povezane su s povećanom upalom u tijelu. Upala može biti prethodnica brojnih bolesti, pa čak i karcinoma.

Neobjašnjive promjene u težini

Dobivanje ili mršavljenje bez promjene prehrane ili navika vježbanja može biti znak nezdravih crijeva. Neuravnotežena crijeva mogu umanjiti sposobnost vašeg tijela da apsorbira hranjive tvari, regulira šećer u krvi i skladišti masti. Gubitak težine može biti uzrokovan bakterijskim rastom tankog crijeva (SIBO), dok povećanje tjelesne težine može biti uzrokovano rezistencijom na inzulin ili željom za prejedanjem zbog smanjene apsorpcije hranjivih tvari.

Poremećaji spavanja

Nezdrava crijeva mogu pridonijeti poremećajima spavanja, poput nesanice ili lošeg sna, pa stoga mogu dovesti do kroničnog umora. Većina  serotonina, hormona koji utječe na raspoloženje i san, proizvodi se u crijevima. Dakle, problemi sa crijevima mogu negativno utjecati na duljinu i kvalitetu sna.

Autoimune bolesti

Prema nekim medicinskim istraživanjima, smatra se da nezdrava crijeva mogu pogoršati upalne procese u tijelu i tako promijeniti pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. To može dovesti do autoimunih bolesti poput artritisa, lupusa, .

Netolerancije na hranu

Netolerancije na hranu rezultat su poteškoća u probavi određene hrane (za razliku od alergije na hranu, koja je uzrokovana reakcijom imunološkog sustava na određene namirnice). Smatra se da intolerancije na hranu mogu biti uzrokovane lošom kvalitetom bakterija u crijevima. To može dovesti do poteškoća u probavi hrane, ali i pojave neugodnih simptoma poput nadutosti, plinova, proljeva, bolova u trbuhu i mučnine.

Ovo su neki od najčešćih znakova poremećene crijevne mikroflore. Srećom postoji više načina na koje možete poboljšati zdravlje svog probavnog sustava. No, ako imate neko specifično zdravstveno stanje najbolje se posavjetovati s medicinskim stručnjakom koji će se prilagoditi vašim potrebama i specifičnostima.

Kako poboljšati zdravlje probave?

Izbjegavajte ili smanjite stress

Kronično visoka razina stresa može dugoročno imati nesagledive posljedice na tijelo, uključujući i crijeva. Metoda ublažavanja stresa ima na tisuće i ovise o vašim potrebama i preferencama. Mogu uključivati ​​meditaciju, hodanje, masažu, druženje s najbližima, korištenje eteričnih ulja, smanjenje unosa kofeina, jogu pa čak i gledanje komedija.

Spavajte dovoljno

Vjerovali ili ne, nedovoljno sna može imati ozbiljne posljedice na zdravlje crijeva, a što zauzvrat može doprinijeti povećanju problema sa spavanjem. To je zato jer san utječe i na izlučivanje hormona koji reguliraju glad. Nastojte odspavati barem 7–8 sati. Spavajte u prozračenoj sobi, u odjeći primjerenoj vremenskim uvjetima i ne koristite mobitel prije spavanja.

Jedite polako

Temeljito žvakanje hrane i sporije jedenje obroka može pridonijeti kvalitetnoj probavi i apsorpciji hranjivih tvari.

Izbjegavajte sokove, pijte puno vode

Pokazalo se da pijenje puno vode (minimalno 1,5 litra) povoljno djeluje na sluznicu crijeva, kao i na ravnotežu dobrih bakterija u crijevima.

Konzumirajte prebiotike i probiotike

Dodavanje prebiotika ili probiotika u prehranu može biti odličan način za poboljšanje zdravlja crijeva. Prebiotici imaju zadaću hranjenja dobrih bakterija  crijevima dok su probiotici žive dobre bakterije.

Bio-Kult® kapsule sadrže čak 14 sojeva različitih dobrih bakterija u samo jednoj kapsuli. Inovativni višesojni pripravci rezultat su dugogodišnjih znanstvenih istraživanja, a svaki soj dobrih bakterija u potpunosti je identificiran, istražen i pomno odabran. Sadržaj kapsule Bio-Kult®može se umiješati u hranu ili piće, jer su žive kulture mikroorganizama u Bio-Kult® kapsulama otporne na želučanu kiselinu.

Probavne tegobe kao znak intolerancije

Grčevi, nadutost, bolovi u trbuhu, proljev, refluks kiseline i drugi neugodni simptomi vezani za probavu mogu biti i znak intolerancije na neku hranu, možda patite od intolerancije na hranu. Ako možete identificirati hranu koja utječe na pojavu ovih probavnih simptoma, izbacite je iz prehrane i pratite utječe li to na intenzitet simptoma.

Promijenite prehranu

Gorespomenute namirnice s visokim udjelom šećera i uopće proocesuiranu hranu nastojte što manje konzumirati. Vaše probavne tegobe može ublažiti hrana bogata proteinima (jaja, sir, meso, mahunarke) i hrana bogata vlaknima (cjelovite žitarice, povrće, voće). Znanstveno je dokazano da ove vrste namirnica potiču razvoj dobrih bakterija u crijevima.