Menu
MENOPAUZA

Što je seed cycling i olakšava li simptome menopauze?

U zadnje vrijeme se na internetu piše o takozvanom seed cyclingu (seed – sjemenke, cycling – kruženje; kružni proces). Ovaj se način prehrane temelji na konzumaciji sjemenki suncokreta, lana, bundeve i sezama. Uzimaju se u određenim vremenskim periodima – u folikularnoj i lutealnoj fazi menstrualnog ciklusa. 

Seed cycling je navodno dobar za sve hormonski uvjetovane boljke – od PMS-a, policističnih jajnika, neplodnosti, neredovitih menstrualnih ciklusa, a mogu ga koristiti i žene koje prolaze kroz perimenopauzu i menopauzu

Kao što smo već gore rekli, seed cycling se provodi u dvije faze:
1. folikularna faza: odnosi se na prvih 14 dana menstrualnog ciklusa (ako se radi o 28-dnevnom ciklusu). Tada se konzumira 1 žlica svježe mljevenih sjemenki bundeve i lana za podizanje razine estrogena, ali i održavanje balansa jer cink i lignan utječu i na to da u organizmu nema viška estrogena.

2.lutealna faza: odnosi se na razdoblje od 15. do 28. dana ciklusa, odnosno nakon ovulacije do prvog dana sljedeće menstruacije. Tada se treba jesti 1 žlica svježe mljevenih sjemenki sezama i  suncokreta.

Za žene koje su u menopauzi se preporučuje da prate mjesečeve mijene, s time da prvi dan seed cyclinga treba započeti s mlađkom (mladi mjesec), a drugu fazu započeti s punim mjesecom.

Alil, zašto se baš koriste ove sjemenke?
Više puta smo pisale o tome da određene namirnice sadrže fitoestrogene, biljne tvari koje u ljudskom organizmu oponašaju djelovanje spolnog hormona estrogena.

Prema medicinskom portalu Healthline, tijekom folikularne faze fitoestrogeni koji su prisutni u sjemenkama lana mogu po potrebi povećati ili smanjiti razinu estrogena.

Uz to, navodno cink sadržan u sjemenkama bundeve potiče proizvodnju progesterona i tako priprema tijelo za sljedeću fazu ciklusa.

Tijekom lutealne faze lignani (vrsta polifenola) sadržani u sezamu bi trebali inhibirati preveliki porast estrogena. S druge strane, u lutealnoj fazi se koristi suncokret jer se smatra vitamin E u sjemenkama suncokreta pomaže u povećanju razine progesterona.

Istraživanja su pokazala da su lanene sjemenke povezane s blagim povećanjem estrogena što dovodi do bolje hormonalne ravnoteže, smanjenom učestalošću valunga i smanjenom suhoćom rodnice.

Iako još ne postoji dovoljan broj istraživanja koji bi sasvim potvrdio efektnost ove zanimljive metode prehrane, svakako se ženama u perimenopauzi i menopauzi preporučuje konzumacija sjemenki i orašastih plodova

One ne samo što sadrže fitoestrogene, već su i bogate vitaminima (primjerice, bundevine sjemenke sadrže željezo, magnezij, kalcij i cink – sve vitamini jako bitni za zdravlje žena u menopauzi), proteinima koji održavaju mišićnu masu, ali i vlaknima koja održavaju sitost i ubrzavaju metabolizam.