Menu
NOVOSTI

5 savjeta za gustu i zdravu kosu

zena-susi-kosu-fenom

 

Kosa je jedan od najpoznatijih simbola ženstvenosti koji je uspio odoljeti tisućama godina burne ljudske povijesti. Duga, gusta i sjajna kosa je značila zdravlje, a zdravlje žene je impliciralo i njezinu plodnost.

Suvremeni kult ženske kose se najviše vidi na reklamama za šampone i ostale prepareate za kosu. Zabljesnuti smo predivnom i sjajnom kosom mladih modela i pomalo im zavidimo.

 • Međutim, starenjem ljudima prirodno opada kvaliteta kose. Ali isto tako,jedan od simptoma  menopauze za neke žene može biti stanjivanje, a u nekim slučajevima i ispadanje kose. Srećom, postoje različiti načini koji vam mogu pomoći da vam kosa bude zdravija i ljepša.

Ali, prvo saznajmo zašto uopće gubimo kosu?

Kosa i hormoni

Ulaskom u menopauzu žensko tijelo proizvodi sve manje spolnih hormona što uzrokuje različite promjene koje nerijetko, ako se ne kontroliraju, mogu imati posljedice po zdravlje.

Promjene na kosi (postupno ispadanje, gubljenje sjaja, lomljivost) su za neke žene jedna od tih promjena, odnosno simptoma menopauze. Prema istraživanjima, za to su “najzaslužniji” hormoni estrogen i proestrogen čija je uloga zaštita kose. Oni utječu na rast kose. Kako opadaju ti ženski spolni hormoni, povećava se proizvodnja muških hormona – testosteron, a koji može prouzrokovati gubljenje kose na određenim dijelovima glave.

No, hormoni ne moraju biti jedini krivci za promjene na vašoj kosi. Nezanemarivu ulogu igraju i stres (uvijek taj stres!), nedostatak hranjivih tvari ili pak neka bolest (primjerice, bolesti štitnjače).

Vidjeli smo koliko hormoni mogu utjecati na zdravlje i kvalitetu kose, ali postoje neke stvari koje vi sami možete napraviti da vaša kosa bude zdravija i ljepša. 

U nastavku pročitajte naših 5 savjeta koji će pomoći u održavanju zdravlja vaše kose. 

 1. Čuvajte tjeme
  Budite nježni prema svom tjemenu. Kada perete kosu, kružnim pokretima lagano umasirajte šampon i isperite šampon toplom vodom. Tretirajte tjeme blagotvornim kremama. 
 2. Budite blagi prema kosi
  Vaša kosa je nježna i zaslužuje nježan tretman. Nemojte je previše viklerati, sušiti na prejakoj temperaturi, trljati je grubo ručnikom ili tretirati proizvodima za kosu koji sadrže amonijak (potražite proizvode koji sadrže kofein, panthenol i niacinamid)
 3. Kopriva za sjaj kose
  Za rast i sjajnu kosu predlažemo da pijete čaj ili tinkturu od koprive – već smo pisali o ovoj super biljci. Osim što sadrži željezo, vitamine A, C,D, K i ima antioksidantno djelovanje, odlična je za poticanje rasta kose i održavanja njezinog sjaja. Najbolji učinak će imati ukoliko je konzumirate u obliku čaja ili tinkture (koncentrata) koje možete kupiti u specijaliziranim trgovinama i drogerijama. Brzo ćete primjetiti stvaranje novih vlasi i da vam kosa postaje sjajnija. 
 4. Izbjegavajte agresivne šampone
  Prhutanje je jedan od najčešćih problema vezanih uz kosu. Za sprečavanje prhutanja kose nemojte upotrebljavati preagresivne šampone – oni znaju izazvati pojačano sušenje tjemena što za posljedicu ima prhutanje.

5.Zaštitite kosu od vjetra, vode i sunca

Boravak na zraku je od neupitne važnosti. Međutim, ako dugo boravite na vjetru ili suncu, ne zaboravite zaštititi glavu i kosu šeširom ili kapom. Isto vrijedi i ako često plivate – u tom slučaju nosite kapu za plivanje.