Menu
ZDRAVLJE

6 biljaka koje imate u kući, a odlične su za kožu

Ovaj smo put za vas zavirile u biljni svijet i izvukle 6 biljaka koje barem u nekom periodu imate u kući,  a pomoću kojih će vaša koža biti zdravija.

Svakodnevno smo bombardirane reklamama za proizvode i tretmane za njegu kože, našeg najvećeg organa. Neprestano se naglašava bitnost održavanja glatke, svježe i mladolike kože. Međutim, bez obzira na tretmane i kozmetiku vrijeme teče za svakoga. Osim toga, ulaskom u menopauzu se mijenja naša koža. No, moguće je, ako ne spriječiti, onda barem usporiti ovaj neizbježan proces pomoću našeg najboljeg saveznika – prirode.  Osim toga, i vaš novčanik će vam biti zahvalan.

Kamilica

Pisali smo o tome kako je kamilica kraljica čajeva, ali znate li da kamilica može znatno doprinijeti zdravlju vaše kože?

Mnogo blagodatnih svojstava ove biljke proizlaze iz spoja alfa-bisabobol koji regenerira kožu – pomaže pri zacijeljivanju ožiljaka, vlaži i umiruje kožu. osim toga, umirujuća svojstva kamilice ne djeluju samo na naš um, već i na kožu. Njezina antibakterijska i antiupalna svojstva čine čuda za kožu oštećenu ekcemima, osipima i prištićima.

Šipak

Šipak najčešće susrećemo u čajevima koje pijemo kad smo bolesni. Međutim, ovaj maleni crveni plod je pun ljekovitih svojstava od kojih mnoga doprinose lijepoj koži. Zadnjih je godina popularno šipkovo ulje koje često koristi Kate Middleton i hollywoodske zvijezde za svježu i hidratiziranu kožu. Ono sadrži antioksidanse, betakaroten,vitamine A, C,D i E. Doprinosi proizvodnji kolagena, izuzetno bitnog proteina u ljudskom tijelu.

Ako imate problema s crvenilom kože ili tamnim mrljama, utrljajte nekoliko kapi šipkovog ulja u problematična područja ujutro i navečer.

Smilje

Ova lijepa mediteranska biljka žutih cvjetova i intenzivnog mirisa ima reputaciju eliksira mladosti. Popis prednosti smilja su nebrojene, ali za njegu kože je najbitnije znati da smilje, odnosno ulje od smilja ima antiseptičko djelovanje, sadrži antioksidanse, potiče proizvodnju kolagena koji je bitan za lijepu kožu. Kao i šipak, odličan je za tretiranje ožiljaka, mrlja, ali isto tako doprinosi smanjenju bora i celulita.

Maslačak

Često prolazimo pored maslačaka, ali jesmo li svjesne koliko odličnih svojstava ima ova biljka – pogotovo za kožu?

Maslačak je bogat antioksidansima koji usporavaju proces starenja, vitaminom C koji smanjuje crvenilo kože, a korijen maslačka je odličan saveznik u borbi protiv različitih kožnih oboljenja (ekcemi, lišajevi, svrbež).

Ova biljka uspijeva gotovo svugdje. Zato se u proljeće sjetite ubrati maslačke i početi iskorištavati odlična svojstva ove biljke.

Noćurak

Ulje žutog noćurka (Oenothera biennis) u sebi sadrži nezasićene masne kiseline koje sprečavaju gubitak vlažnosti kože, to jest, održavaju je svježom i mekanom. Osim toga, ima ljekovita antiupalna svojstva te se može koristiti pri liječenju alergija, psorijaze, neurodermitisa i ostalih kožnih oboljenja.

Ružmarin

Ova mirisna biljka karakteristična za Mediteran još je jedan saveznik u njezi kože.
Za kožu je najbolje koristiti ružmarinovo ulje koje je bogato antiupalnim i antibakterijskim svojstvima. Odličan je za ublažavanje upala zglobova, crvenila na koži, smanjenje peruti, a bogat je i antioksidansima.

Foto: Unsplash