Menu
MENOPAUZA

Nadutost i plinovi u menopauzi

U menopauzi često primjećujemo i promjene u našem probavnom sustavu. Pa tako mnogo žena sve češće osjeća da su nadute ili da dobivaju više masnoća u području trbuha. Međutim, prvo popričajmo malo o razlici između nadutosti i trbušnog sala.

Trbušno salo obično počinje odmah ispod linije poprsja i nestaje, a zatim se zaustavlja ispod pupka. Nadutost se obično javlja ispod pupka.  Ali ako se dovoljno napuhnete, može se pomaknuti dalje u trbuh.

Trbušno salo ne mijenja oblik brzo, bez obzira koje je doba dana, bez obzira na doba mjeseca, dok se nadutost može prilično dramatično promijeniti.

Možda ćete primjetiti da kad ujutro ustanete, obučete traperice i pomislite: “Da, mogu se zakopčati”, ali do popodne se možete osjećati tako napuhnuto da vam se čini da su vam traperice preuske.

Možda će vam biti gore u određeno doba mjeseca. To obično bude neposredno prije menstruacije. Nadutost se također može mijenjati ovisno o dobu dana. Primjerice, nakon jela neke žene uoče da se vrlo brzo napuhnu, a napuhnutost nestane za nekoliko sati. Ovo može biti popraćeno i vjetrovima.

Što uzrokuje nadutost i plinove u perimenopauzi?

Ovi simptomi su uglavnom povezani s hormonskim promjenama. Osobito pad razine estrogena može utjecati na cijeli probavni trakt.

Ako želudac ne probavlja pravilno hranu, ona će početi fermentirati. I taj će se proces fermentacije odvijati kroz probavni trakt. I dok dođe do donjeg crijeva, vaša hrana proizvodi mnogo plinova koji samo napuhnu trbuh zbog čega osjećate potrebu da otpustite vjetar.

Pad hormona također može usporiti metabolizam pa ćete možda otkriti da crijevne navike nisu tako redovite kao prije. Možda ćete otkriti da idete samo jednom dnevno ili jednom u dva dana, ili ponekad čak i manje. Dakle, zatvor također može biti veliki faktor u problemu nadutosti.

To mogu biti i drugi zdravstveni problemi. Dakle, ako se približavate perimenopauzi i već imate probavne probleme poput IBS-a, ili celijakije, ili Crohnove bolesti, ili divertikulitisa, onda vrlo često to može biti dodatno naglašeno kako se vaši hormoni počnu mijenjati.

Što može pomoći u ublažavanju nadutosti i plinova?

Dakle, što možete učiniti da si pomognete? Evo nekoliko stvari koje stručnjaci preporučuju:

Podržite svoje dobre crijevne bakterije

Dobre crijevne bakterije toliko su važne za vašu probavu, a također i za ravnotežu hormona. 80 posto imunološkog sustava nalazi se u mikrobiomu crijeva. Ovi mikroorganizmi pomažu vašem tijelu u svakom procesu, uključujući probavu hrane, održavanje zdrave težine pa čak i u razmišljanju. Dakle, uzimajte redovito probiotičke dodatke.

Olakšajte zatvor

To je jako važno, ne samo zbog problema s nadutošću i plinovima, već ako imate zatvor, ne eliminirate “deaktivirane” hormone i to može pridonijeti hormonskoj neravnoteži.

Jedite:

  • kiwi
  • kruške
  • chia sjemenke
  • zobene pahuljice

A što manje bijelog kruha, alkohola i crvenog mesa.

Riješite se stresa

Stres će jako brzo utjecati na vašu probavu pa je važno pokušati ublažiti stres što je više moguće. U trenutku kada osjetite stres ili tjeskobu, vaš probavni trakt se sam isključuje. Dakle, ako imate hranu bilo gdje u probavnom traktu i počnete biti tjeskobni ili pod stresom, ona će ostati u sustavu, fermentirati te vjerojatno uzrokovati nadutost i plinove.