Menu
MENOPAUZA

Australke u menopauzi mogu dobiti plaćeni dopust!

Jedna zanimljiva i pozitivna vijest dolazi iz daleke Australije. Naime, prema portalu Women’s Agenda, tamošnji mirovinski fond Future Super je prošlog studenog uveo u svoju poslovnu praksu plaćeni dopust za vrijeme menstruacije ili menopauze.

Cilj ove neobičnog, ali za mnogo žena dobrodošlog poslovnog bonusa je ublažiti kulturnu stigmu oko menstruacije i menopauze. Svojim zaposlenicama (koje čine 50% svih zaposlenih) poslodavac nudi mogućnost odabira rada od kuće ili pak plaćeni dopust u danima kada imaju menstruaciju ili ako imaju problema sa simptomima menopauze.

U slučaju da zaposlenice odaberu plaćeni dopust, nisu dužne priložiti nikakvu liječničku potvrdu, a imaju i pravo na 6 plaćenih slobodnih dana u kalendarskoj godini.

Za ovaj presedan Future Super je ujedinio snage s feminističkom organizacijom Victorian Women’s Trust (VWT). VWT je izradila predložak takozvane “menstrualne politike” kao i obrazovne resurse koji su pomogli fondu u izradi vodiča za menstruaciju i menopauzu.

No, u skladu s njihovom misijom da normaliziraju ženska iskustva i potaknu otvoreniji dijalog o menstruaciji i menopauzi, Future Super je ustupio vodič i široj javnosti preko Google Docs da bi mu mogle pristupiti i druge tvrtke.

Ova inicijativa je hvalevrijedna i predstavlja korak naprijed u poboljšanju percepcije o menopauzi, pogotovo ako imamo na umu da prema jednom istraživanju čak 83 posto ispitanica izjavile da simptomi menopauze negativno utječu na njihov rad, a čak 70 posto se ne bi osjećalo ugodno razgovarati o tome sa svojim šefovima.

Izvor: https://womensagenda.com.au/latest/superannuation-introduces-creates-paid-menstrual-and-menopause-leave/

Foto: Pexels