Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Kako preživjeti toplinski val ako ste u menopauzi

Ako prolazite kroz perimenopauzu ili ako ste već ušli u menopauzu, vjerojatno možete okriviti svoje hormone za vruće i hladne temperaturne fluktuacije koje osjećate. Hormonske promjene povezane s menopauzom mogu učiniti da se jednu minutu znojite, a drugu tresete. Zvuči poznato, zar ne?

To može biti posebno neugodno ljeti, kada vanjske temperature rastu i vlaga vas može dodatno opteretiti. A kako nam ljetne temperature iz godine u godinu rastu i toplinski valovi više nisu nimalo neobični, donosimo vam deset savjeta koji vam mogu pomoći u olakšavanju vrućine i menopauze od tima stručnjaka iz Associates in Women’s Health u Cincinnatiju, Ohio:

1. Odijevajte se slojevito

Budite spremne na sve, od naleta hladnog klima uređaja do jakih valunga, tako da nosite nekoliko slojeva odjeće. Počnite s majicom bez rukava, zatim dodajte laganu bluzu ili pamučni pulover na kopčanje. Izbjegavajte pulovere, koje je teško skinuti u žurbi, tijekom vožnje ili usred važnog sastanka.

2. Držite ohlađenu vodu kraj sebe

Gutljaj ledene vode može vas rashladiti kad se pojavi vrućina. Imajte pri ruci nekoliko boca za vodu sa širokim grlom. Napunite ih s puno leda i vode i spremite u zamrzivač. Kad se jedna počne zagrijavati, zamijenite je drugom ledenom.

3. Pazite na začinjenu hranu

Nekima od nas žene začinjena hrane pogoršava valunge, pa ako spadate u te, izbjegavajte takvu hranu do jeseni. Također biste trebali smanjiti unos kofeina ako vam pojačava valove vrućine.

4. Rashladite se hladnom hranom

Ako vam topla hrana pojačava valove vrućine, klonite je se. Umjesto toga birajte hladne juhe, osvježavajuće salate i predjela sobne temperature. Sada je pravo vrijeme da probate gazpacho.

5. Budite nevine

Ne, ne mislimo na to 😊 Mislimo na koktele. Neke žene u menopauzi definitivno grije alkohol. Ako ste to vi, ne brinite – ne morate ostati bez mojita, huga i margarite samo zato što je vani vruće. Naručite djevičansku (bezalkoholnu) verziju i dobit ćete svu zabavu i okus bez valunga.

6. Odvojite nekoliko trenutaka pažnje za sebe

Istraživanja pokazuju da vježbe duha i tijela kao što su meditacija, duboko disanje, tai chi i joga mogu pomoći u smanjenju valunga. Počnite vježbati uživo ili online i pronađite aplikacije za meditaciju koje vas vode kroz sesije dubokog disanja i meditacije.

7. Držite svoju spavaću sobu hladnom

Uključite klima-uređaj ili ventilator i držite nekoliko presvlaka na krevetu – plahtu, tanku pamučnu deku i deblji jorgan – za slučaju da vam bude hladno.

8. Provjerite s liječnikom ili ljekarnikom prije upotrebe dodataka prehrani ili biljnih čajeva

Odnedavno se oglašavaju razne vrste prirodnih tretmana za simptome menopauze. Ne moraju svi biti savršeni za vas. Provjerite s liječnikom ili ljekarnikom prije nego što uzmete neki od tih dodataka ili biljni čaj koji obećava čuda.

9. Vježbajte pametno

Kad temperature postanu visoke, vježbajte u zatvorenom prostoru, s puno hladnog zraka i ventilacije. Ako više volite vježbati na otvorenom, idite ujutro, kada su temperature najniže. Pijte puno vode i rashladite se tuširanjem nakon treninga. Kako biste noćne valunge sveli na najmanju moguću mjeru, vježbajte ranije tijekom dana.

10. Nemojte patiti u tišini

Promjene u načinu života mogu donekle olakšati simptome, ali za neke žene koje se bore s valovima vrućine i drugim tegobama povezanim s menopauzom, lijekovi ili hormonska terapija mogu ponuditi dobrodošlo olakšanje. Stoga ne čekajte, obratite se liječniku i potražite pomoć.