Menu
MENOPAUZA

Koji su prvi simptomi perimenopauze i menopauze i što ih može ublažiti

Menopauza je izraz koji se koristi za označavanje kraja menstrualnog ciklusa žene. To je potpuno prirodan proces, ali tabu i zbrka oko te teme mogu ženama otežati taj period.

Razumijevanje onoga što se događa u menopauzi, kao i uobičajenih simptoma i tretmana, može vam pomoći da bolje poduprete svoje tijelo u srednjim godinama, ali i kasnije.

“Mnoge žene nemaju osjećaj da dobro poznaju menopauzu. Često provodimo toliko vremena usredotočujući se na reproduktivne godine da je menopauza gurnuta pod tepih”, rekla je Heather Wahl, MD, ginekologinja iz ProMedica Physicians Pelvic Health. “Ali svaka žena, ako živi dovoljno dugo, proći će kroz menopauzu. Moramo promijeniti način na koji gledamo na menopauzu, pogotovo jer će većina žena u njoj provesti skoro 1/3  života.”

Kao certificirana liječnica za menopauzu kroz The North American Menopause Society (NAMS), dr. Wahl ima poseban interes za pomaganje ženama u menopauzi. Sve počinje tako da im pomogne da shvate što je to zapravo.

“Do danas ne postoji test koji može sa sigurnošću reći kada će žena proći kroz menopauzu”, objasnila je dr. Wahl. “Menopauza se definira kao 12 mjeseci bez menstruacije.”

Prosječna dob za menopauzu je 50-52 godine, ali se može dogoditi i kada je žena u 40-ima. Prijelaz u menopauzu može biti teže uočiti za žene koje aktivno koriste kontracepciju. Stručnjaci poput dr. Wahla mogu preporučiti prestanak korištenja kontracepcije oko 50 godina kako bi vidjeli što se događa s prirodnim menstrualnim ciklusom žene.

Ženama koje su imale histerektomiju može biti od pomoći provjera ženskih hormona jer nemaju redovitu mjesečnicu. Inače, hormonski testovi nisu potrebni jer hormoni mogu veoma varirati iz mjeseca u mjesec.

Koji su znakovi i simptomi menopauze?

Neke žene mogu osjetiti znakove i simptome u mjesecima ili godinama koje dovode do menopauze. To se zove perimenopauza. Ovi simptomi mogu fluktuirati i postati izraženiji nakon menopauze. Neke žene možda neće osjetiti simptome sve dok ne nastupi menopauza.

Evo nekih od uobičajenih znakova perimenopauze i menopauze:

  • Neredovite mjesečnice: produženi intervali između menstrualnih ciklusa ili više od jedne mjesečnice.
  • Vazomotorni simptomi: valovi vrućine i noćno znojenje, što može doprinijeti problemima sa spavanjem.
  • Suhoća rodnice: Gubitak vaginalnog sekreta, što može uzrokovati vaginalne infekcije ili bolan spolni odnos.
  • Promjene kose i noktiju: Stanje kose ili gubitak kose.
  • Promjene na dojkama: Gubitak punine ili povećanje grudi.
  • Dobivanje na težini: Unatoč uobičajenoj aktivnosti i prehrani.

“Žene koje imaju ove simptome moraju biti svjesne da dok ne prođu kroz menopauzu, još uvijek mogu zatrudnjeti”, ističe dr. Wahl. “Dok ne uđete u menopauzu, to je još uvijek moguće.”

Nema svaka žena značajne znakove ili simptome tijekom menopauze. Ali postoje pripravci koji mogu olakšati ove simptome, a time i svakodnevni život. Jer ne zaboravite, u menopauzi možemo provesti čak trećinu našeg života. Pa zašto nam onda ne bi bila ugodna!

Femiplant – jedini biljni lijek sa cimicifugom

Femiplant je biljni lijek koji sadrži suhi ekstrakt cimicifuginog podanka (Cimicifuga racemosa) i jedini je biljni lijek sa cimicifugom, pripremljen kao 40 % izopropilni ekstrakt.

 

Upravo je ovaj ekstrakt najčešće proučavan oblik cimicifuge s više od 20 kliničkih studija i s preko 12.000 žena diljem svijeta koje potvrđuju učinkovitost u borbi protiv simptoma koji mogu značajno umanjiti kvalitetu života žena u menopauzi. Za razliku od sličnih proizvoda, Femiplant ne sadrži estrogene niti ispoljava učinak sličan estrogenima.

Mudre žene znaju da svaki period u životu nosi svoje ljepote i izazove. I u svakom periodu znaju uživati. Uz Femiplant i menopauzu možete pamtiti po dobrome što nose četrdesete i pedesete godine.

  • Biljni lijek za ublažavanje simptoma menopauze kao što su naleti vrućine i pojačano znojenje
  • Sadrži suhi ekstrakt cimicifuginog podanka
  • Za primjenu kroz usta
  • Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika
 Plaćeni oglas o lijeku | S&B-FEMI-HR-06/24-Pričaj mi o tome