Menu
MENOPAUZA

Zašto se debljamo u perimenopauzi i kako tome doskočiti

Nikad u životu niste bile debele iako ste rodile, možda i više puta, jel tako? Ali evo, idu dani, stiže perimenopauza, a s njom i višak kilograma. Uz sve ostale simptome, pa jel nam trebalo još i to!?

 

Prema dr. Christiane Northrup, možda baš i nije, ali da će nam se dogoditi, vrlo je vjerojatno.

 

Kaže tako ona – neke se žene u srednjim godinama počinju debljati premda ne jedu ništa više nego prije. Druge jednostavno promijene oblik: prošire se u struku te dobiju masne naslage na trbuhu, bokovima i ramenima. Većina nas mora uvesti promjene u način prehrane i u tjelovježbu ako želimo proživjeti menopauzu bez dodatnih pet do deset kilograma prtljage, koja osim što zadaje težak udarac našem izgledu, također je dokazano opasna za zdravlje!

 

Unutarnji uzrok ove promjene jest taj što se ženama u srednjim godinama metabolizam usporava za 10 do 15 posto u odnosu na ranije godine. Naše tijelo također počinje učinkovitije donositi energiju u stanice i pohranjivati je u obliku masnoće.

Također kako se snižava razina estrogena, povećava nam se tek.

 

Priroda to čini iz dva razloga: da nam dopusti da preživimo s manje hrane dok starimo, te se u nekim slučajevima sve manje možemo boriti za sebe; te da nam pomogne tako što će opskrbiti tijelo masnoćom koja može proizvoditi estrogen i androgene hormone koje naši jajnici više ne stvaraju istom brzinom kao nekada.

 

E sad kako na žalost ne živimo u pećinskome dobu nego u kulturi u kojoj se nikada ne može biti previše mršav, sve bismo voljele da smo mršave ili bar mršave kao nekada.

Kako to postići – pratite nas, pišemo u sljedećim nastavcima…

 

I naravno pričajte nam idete li na dijete i pomažu li vam…