Menu
MENOPAUZA

Ne, usporen metabolizam nije (jedini) krivac za debljanje u menopauzi

Mnoge žene koje ulaze u menopauzu prihvaćaju činjenicu da će se udebljati. Zašto? Zato što smo navikli na pretpostavku da je debljanje u srednjoj i kasnijoj životnoj neizbježan rezultat usporavanja metabolizma kao i manjka kretanja. Na jedan način ovo je istina. Ali, nije nužno tako.

Ove metaboličke promjene, iako dovoljno stvarne, ne moraju nužno biti povezane s menopauzom. Umjesto toga, ove promjene su sasvim uobičajena nuspojava procesa koji počinje mnogo ranije.

Naime, kroz godine nakupljamo u našem tijelu takozvani glikemijski stres. Njega najčešće uzrokuju visoke razine šećera u krvi.

Konzumiranje puno rafiniranih ugljikohidrata (pomfrit, kolači, bijeli kruh, itd.) izaziva trenutno i značajno povećanje šećera u krvi. Višak šećera se zatim u jetri pretvara u trigliceride. Dodatno, višak šećera u krvi zapravo uzrokuje upalu u krvnim žilama u cijelom tijelu… i ono što je poznato kao glikemijski stres.

Višak šećera u krvi s vremenom dovodi do inzulinske rezistencije. Kada se povise razine šećera u krvi, gušterača luči veliku količinu inzulina. Tada receptori za inzulin gube svoju sposobnost reagirana, a rezultat je da se šećer u krvi pohranjuje kao mast!

Glikemijski stres i inzulinska rezistencija također su povezani s nesanicom, umorom i prekomjernom dnevnom pospanošću.

Konzumacija rafiniranih ugljikohidrata povisuje šećer u krvi

Prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima pogoršava sve simptome menopauze. Zašto?
Jer negativno utječe na ravnotežu hormona u tijelu!

Dakle, sve to postaje začarani krug –  simptomi menopauze kao što su valovi vrućine, noćno znojenje, nesanica, itd., pogoršavaju se glikemijskim stresom, što uzrokuje da se osjećate gore čak i dok dobivate na težini. A sve to zajedno se onda pripisuje “menopauzi” i “metabolizmu”

Međutim, ovo ne mora biti tako! Prekinite ovaj ciklus slijedeći nekoliko savjeta:

Izbacite rafinirane ugljikohidrate iz prehrane. Većina simptoma menopauze se može ublažiti, a neke možete potpuno odstraniti iz svog života ako izbacite ugljikohidrate, a zamijenite ih prehranom  koja održava stabilne razine šećera u krvi i inzulina. U tome vam može pomoći konzumacija vlakana (njima je bogato povrće i voće), proteinima iz mesa i mliječnih proizvoda, kao i hrana bogata vitaminima i mineralima.

Spavajte barem 7 sati dnevno. Noćno znojenje i valovi vrućine su najveći krivci za neprospavane noći. Ali, ako budete jele zdravo, simptomi će vam se ublažiti, a noći ćete ponovno provoditi u carstvu snova. Zauzvrat, to će potaknuti izlučivanje hormona koji reguliraju glad.

Večerajte rano. Studija iz Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism je pokazala da jedenje večere kasno navečer može uzrokovati dobitak težine i visoke razine šećera u krvi bez obzira na količinu unesenih kalorija. Zato večerajte najkasnije do 6 ili 7 sati. Uostalom, tako ćete dati vašem organizmu dovoljno vremena prije spavanja da probavi pojedeno.

Foto: Unsplash/Shutterstock