Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Ovo su učinkoviti načini za savladavanje promjena perimenopauze i prihvaćanje nove stvarnosti

Imate više od 40 godina i vaš se menstrualni ciklus počinje mijenjati? Možda je vaš hormonski sustav već prešao u perimenopauzu, odnosno vrijeme kada jajnici postupno počinju proizvoditi manje estrogena. Perimenopauza je poput obrnutog puberteta: za neke je laka, a drugima izaziva glavobolju. Ako ste među potonjima, ne oklijevajte, krenite u akciju.

Kao što smo programirani da s kombinacijom straha i panike očekujemo dolazak prve menstruacije, tako očekujemo i njen nestanak. Ali upravo godine koje prethode menopauzi (koja službeno počinje tek nakon 12 uzastopnih mjeseci bez menstruacije; prosječna dob je 51 godina) mogu biti posebno izazovne zbog stalnih hormonalnih promjena.

Ponekad se promjene odražavaju na prilično neugodan način, što su mnoge od nas iskusile još u tinejdžerskim godinama. “Kao da prolazite kroz pubertet, ali u 40-ima”, kažu stručnjaci. Doživljavate neravnotežu kada vaše tijelo počne biti asinkrono u smislu načina na koji proizvodi hormone.

U tipičnom menstrualnom ciklusu, jajnici proizvode hormon nazvan estrogen, koji tvori sluznicu maternice u kojoj se može ugnijezditi trudnoća. Ovulacija se događa na polovici ciklusa. Kad ovulirate, oslobađa se zreli folikul s jajnom stanicom, a ako ne zatrudnite, to pokreće proizvodnju hormona progesterona, koji ima za cilj odstraniti sluznicu maternice i regulirati vaše raspoloženje. Često se naziva hormonom dobrog osjećanja.

Kako se mijenja ciklus u perimenopauzi?

Mnoge žene u 40-ima počinju osjećati promjene u tijeku, trajanju i duljini ciklusa. Neki mogu biti krvavi, drugi vrlo lagani; neki traju dulje, drugi ne tako dugo; kod nekih je bol zanemariva, a kod drugih iscrpljujuća. Nastupanje promjena je neizbježno, ali pad progesterona kod žena u četrdesetima može uzrokovati i promjene raspoloženja, nesanicu i poremećaje spavanja, a sve to pogoršava često popratni pad serotonina (hormona sreće).

Ali sve te promjene možete ublažiti

Naravno, postoje načini za ublažavanje hormonske tranzicije u 40-ima. A ako s tim ublažavanjem možete rano započeti, tim bolje.

  • Razvijanje zdravih životnih navika u 30. godinama važno je, jer vas svako desetljeće priprema za sljedeće.
  • Tradicionalna kineska medicina također se koristi za liječenje pacijentica koje traže podršku reproduktivnog zdravlja i plodnosti. Primjećuje se da što više ljudi shvate da tehnička medicina može pomoći kod problema poput bolnih mjesečnica, obilnog krvarenja ili poremećaja ciklusa, bez upotrebe kontracepcijskih sredstava ili farmaceutskih intervencija, sve je veći interes za ovu mogućnost.
  • Što se tiče prehrane, posebno je važna umjerena konzumacija šećera, alkohola i glutena, jer se tijekom perimenopauze može razviti inzulinska rezistencija, uzrokujući umor, nesanicu i valunge. Također pazite da unosite dovoljno proteina (60 do 100 grama dnevno). Ginekolozi utvrđuju da mnoge žene ne unose dovoljno proteina, što može biti problem za hormonsko zdravlje, pa čak i kosu.
  • Dobra higijena spavanja i odgovarajuća hidracija (i vodom i hranom) također su ključni tijekom takvog prijelaznog razdoblja.
  • Vježba je, naravno, također od ključne važnosti, ali razmislite o zamjeni kardio vježbi visokog intenziteta za više treninga otpora. Ovaj je pristup često učinkovitiji u ponovnom uključivanju i održavanju dobrobiti od brze vježbe, koja može pretjerano stimulirati već ionako opterećene nadbubrežne žlijezde i živčani sustav.

Ali postoji i niz dodataka koji će vam pomoći u hormonskoj potpori u 40-ima. Crni kohoš (neestrogena biljka), maca (korijen s Anda) i vitex (također poznat kao chasteberry) preporučuju se za ublažavanje simptoma. Ako se borite s povećanjem tjelesne težine i umorom, preporučuju se dodaci za potporu nadbubrežne žlijezde, kao što je Ashwagandha, ayurvedska adaptogena biljka. Stručnjaci također ističu učinkovitost piknogenola (francuska primorska kora) kako u menopauzi tako i u godinama prije nje.

Medexov BeeHarmony™ također je vrlo učinkovit dodatak prehrani za pomoć u menopauzi, s pomno odabranom kombinacijom vrhunskih sastojaka koji pomažu u ublažavanju simptoma menopauze i održavanju hormonske ravnoteže na prirodan način. Jedinstvena formula proizvoda Royal Balance™ sadrži dva izuzetna prirodna aktivna sastojka: dragocjenu matičnu mliječ i šafran dobiven patentiranim postupkom. Učinkovitosti proizvoda značajno pridonosi i koktel od čak četiri vitamina koji su ženskom tijelu najpotrebniji u ovom razdoblju: K2, D3, E i B6. Proizvod je potpuno prirodan, bez konzervansa i drugih aditiva, stoga je pogodan za dugotrajnu upotrebu.

Učinkovitost BeeHarmony™ dokazana je u dvostruko slijepoj, placebom kontroliranoj i randomiziranoj kliničkoj studiji, koja je, između ostalog, pokazala: 79 % manje mentalne i fizičke iscrpljenosti, 70 % manje problema s promjenama raspoloženja, 70 % manje suhoće vagine, 69 % manje razdražljivosti, 68 % manje tjeskobe, 66 % manje ubrzanog ili nepravilnog rada srca, 61 % manje problema s mjehurom, 60 % manje seksualnih problema, 58 % manje problema sa zglobova i mišićima, 54 % manje valunga i znojenja, 53 % manje nesanice.

Iznad svega, prihvatite činjenicu da promjena dolazi, razgovarajte o njoj i što je najvažnije, potražite pomoć. Ne treba samo živjeti s tim, tvrde stručnjaci.