Menu
MENOPAUZA

Valunzi i noćno znojenje u menopauzi

Valunzi i noćno znojenje dva su česta i posebno vrlo neugodna simptoma ili znaka menopauze. Javljaju se iznenada, kod nekih žena češće nego kod drugih i također manje ili više izraženo. Radi se o posljedici promijenjene hormonske slike. Ali! Probleme znamo rješavati prilično uspješno, i to na prirodan način. Ali krenimo redom.

Što su valunzi?

Samo rijetke žene, nešto manje od 20 posto, ne osjećaju valunge u vrijeme prije posljednje menstruacije. Obično je to osjećaj vrućine u gornjem dijelu tijela i glavi, praćen lupanjem srca, ubrzanim otkucajima srca, tjeskobom i zimicom. Navala valunga može trajati nekoliko minuta, a u ekstremnim slučajevima i do pola sata.

Noćno znojenje zaseban je simptom, može biti i posljedica valunga, a osim natopljene posteljine i odjeće, popratni simptomi su i osjećaji straha i tjeskobe. Često se nakon znojenja pojavljuju zimice. Problem, naravno, prekida noćni odmor, jer ponekad jednostavno ne možemo ponovno zaspati. I zanimljivo, mnoge se žene probude prije nego što se počnu znojiti.

Što uzrokuje valunge i noćno znojenje?

Činjenica da se mnoge žene probude prije nego što se počnu znojiti upućuje na to da se radi o problemu vezanom uz živčani sustav. No, upozoravamo vas da noćno znojenje može biti i simptom drugih zdravstvenih problema. Zato je posjet liječniku poželjan jer ćete na taj način odagnati sumnje i smiriti se. To je važno jer razdoblje prijelaza u menopauzu ili klimakterij ionako može biti dosta zahtjevno.

Zašto vaše tijelo reagira tako burno?

Valunzi su posljedica hormonskih promjena ili smanjenog lučenja estrogena. Hormonske promjene utječu na sustav regulacije temperature (pokreće se kada je tijelo pregrijano, hladi se znojenjem i širenjem malih žila u potkožnom tkivu). Osim toga, te promjene utječu i na centar za kontrolu temperature u hipotalamusu, odnosno temperatura se snizi, što uzrokuje širenje sitnih žilica u potkožnom tkivu i znojenje. Budući da taj proces više ne teče glatko kao prije, tijelo reagira burnije i dolazi do navale vrućine.

Kako si možete pomoći kod valunga?

Promjenom prehrane odnosno načina života, tjelovježbom, alternativnim metodama, a kada su simptomi prejaki i ako druge tehnike ne djeluju, uz pomoć medicine.

Hrana

Birajte namirnice koje sadrže flavonoide, koji imaju blagi estrogenski učinak. Tu spadaju: agrumi, poput grejpa i naranče, soja ili tofu, laneno sjeme…

U drugu skupinu prikladnih namirnica spadaju one bogate vitaminom E (biljna ulja, mahunarke, bademi… Ovaj vitamin sudjeluje u stvaranju spolnih hormona.

Smanjite veličinu obroka jer previše hrane širi krvne žile. Pijte puno vode, koja treba biti sobne temperature, njome ćete nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Također je potrebno nadomjestiti hranjive tvari koje se izlučuju znojenjem – vitamine B, C, magnezij, kalij…

Sport

Dovoljno je po tri puta tjedno po 20 minuta umjerenog kretanja ili aerobne vježbe koja pospješuje prokrvljenost, što omogućuje tijelu da se brže ohladi. Nemojte previdjeti pridjev koji smo upotrijebili u kombinaciji s pokretom. UMJERENO! Naime, previše intenzivno vježbanje može izazvati valunge.

Uz kretanje kojim na dulje vrijeme pospješimo otkucaje srca (aerobna vježba), preporučuju se i anaerobne vježbe – jačanje snage – jer utječu na gustoću kostiju i time sprječavaju odnosno usporavaju osteoporozu.

Prirodni dodaci prehrani

Izvrsnu prirodnu pomoć nudi šafran koji dokazano ublažava simptome menopauze, potiče opuštanje i dobar san te pomaže u održavanju pozitivnog raspoloženja i ugode prije i tijekom menstrualnog ciklusa. Medexov BeeHarmony™ proizvod za ublažavanje menopauze sadrži patentiranu mješavinu ekstrakta šafrana i ROYAL BALANCE® matične mliječi. Ekstrakt šafrana dobiva se u Francuskoj iz čiste stigme 100 % iranskog šafrana patentiranim postupkom koji čuva prirodni sastav šafrana. Klinička studija o korištenju matične mliječi u menopauzi* pokazala je da matična mliječ učinkovito ublažava intenzitet čak 11 simptoma menopauze – uključujući i valunge.

Homeopatija također poznaje izvrsne odgovore na probleme koji prate ulazak u menopauzu. Možete si pomoći i akupunkturom ili akupresurom, koje reguliraju funkcioniranje tijela stimulirajući određene točke na energetskim meridijanima.

Zbogom  stresu

Stres povećava valunge. Stoga naučite kontrolirati ovaj okidač. Pokušajte disati. Najmanje 15 minuta povucite se na mirno mjesto i dišite uz pomoć dijafragme (prsni koš se ne smiju pomicati). Obrazac disanja je vrlo jednostavan: 5 sekundi za udah, 5 sekundi za izdah.

Program, koji objedinjuje korisne informacije i pomoć zajednici, pokrenuta je i u Medexu. Besplatni 60-dnevni program Hormoni u harmoniji nudi korisne savjete, hormonsku jogu, recepte, izazove i podršku zajednici. Ostanite u ravnoteži. Održavajte harmoniju. Uživajte u svojoj ženstvenosti.

*Sharif SN, Darsareh F. Effect of royal jelly on menopausal symptoms: A randomized placebo-controlled clinical trial. Complement TherClin Pract. 2019 Nov;37:47-50.