Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Što je točno sindrom policističnih jajnika i što može pomoći

Pogotovo u posljednje vrijeme često se čuje o ovom sindromu. Možda ga upravo vi imate, a možda ste samo čule za taj sindrom i pitate se što je to. Pa da se ne biste dalje pitale, tu smo mi da pojasnimo.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je čest hormonalni poremećaj kod žena reproduktivne dobi. Ovaj sindrom karakterizira disfunkcija jajnika, što rezultira različitim simptomima i zdravstvenim problemima. Ključni znakovi i simptomi PCOS-a uključuju:

Nepravilne menstruacije: Žene s PCOS-om često imaju nepravilne, produžene ili izostale menstrualne cikluse.

Povećana razinu androgena: To su muški spolni hormoni, poput testosterona, koji su često povišeni u žena s PCOS-om. To može dovesti do simptoma poput akni, pojačanog rasta dlaka na tijelu i gubitka kose na glavi.

Policistični jajnici: Na ultrazvuku se mogu vidjeti jajnici koji sadrže brojne male ciste. Unatoč nazivu “policistični,” ne moraju sve žene s PCOS-om imati ove ciste, i obrnuto, prisutnost tih cista nije dovoljan dijagnostički kriterij za PCOS.

Problemi s težinom: Mnoge žene s PCOS-om imaju poteškoća u kontroli težine ili su sklone debljanju.

Problemi s plodnošću: PCOS može uzrokovati poteškoće u ovulaciji, što može otežati začeće.

E sad kad smo to pojasnile, da vidimo može li nešto pomoći ako imate ovaj sindrom. Na žalost, sindrom policističnih jajnika (PCOS) nije moguće potpuno izliječiti, ali se može uspješno upravljati liječenjem. Liječenje PCOS obično ima za cilj kontrolu simptoma, poboljšanje plodnosti i smanjenje rizika od komplikacija. Evo nekoliko uobičajenih pristupa liječenju PCOS:

Promjene u načinu života

  • Prehrana: Pravilna prehrana može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i smanjenju problema s inzulinom, što je čest problem kod PCOS. Prehrana bogata vlaknima, cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem, uz smanjen unos šećera i zasićenih masti, može biti korisna.
  • Tjelesna aktivnost: Redovita tjelesna aktivnost može poboljšati osjetljivost na inzulin i pomoći u regulaciji hormona. Preporučuje se umjerena tjelovježba, kao što je brza šetnja ili joga.
  • Kontrola težine: Gubitak čak i male količine tjelesne mase može poboljšati simptome PCOS, uključujući nepravilne menstruacije, neplodnost i rast tjelesne dlake.
  • Kirurški zahvat: U rijetkim slučajevima, može se razmotriti kirurški zahvat kako bi se smanjio broj cista na jajnicima, ali to je obično posljednja opcija.

Liječenje PCOS individualno se prilagođava potrebama svake osobe i njenim ciljevima, uključujući kontrolu simptoma, regulaciju menstruacije, poboljšanje plodnosti i upravljanje težinom. Važno je konzultirati se s liječnikom ili ginekologom kako biste razgovarali o najboljem pristupu za vaš specifičan slučaj PCOS-a.

Chirofol je dodatak prehrani na bazi D-chiro-inozitola, folne kiseline, vitamina B12 i mangana koji se koristi u slučajevima povećane potrebe za tim hranjivim tvarima ili zbog njihova nedostatka u prehrani.