Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Zašto vam zvoni u ušima i kako to olakšati

Zvoni vam u ušima, a nije kriv ni Dnevnik s lošim vijestima, ni dosadan partner, zahtjevna djeca i ostarjeli roditelji…jednostavno zvoni. Možda se radi o tinitusu, osjećaju zvona ili šuma u ušima, koji također može biti jedan od simptoma tijekom menopauze. Zašto se javlja tinitus?

Stručnjaci kažu da može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući:

  • Hormonske promjene: Smanjenje razine estrogena može utjecati na cirkulaciju krvi u unutarnjem uhu, što može rezultirati tinitusom.
  • Promjene u krvnom tlaku: Promjene u krvnom tlaku tijekom menopauze mogu utjecati na protok krvi u ušima i uzrokovati tinitus.
  • Stres i anksioznost: Menopauza može biti stresno razdoblje u životu žene, što može povećati osjećaj tinitusa.
  • Promjene u tjelesnoj težini: Promjene u tjelesnoj težini povezane s menopauzom mogu utjecati na ravnotežu tijela, što može utjecati na uho i uzrokovati tinitus.

Tinitus u menopauzi može biti neugodan, ali postoje različite strategije koje mogu pomoći u suočavanju s tim simptomom. Evo nekoliko načina kako možete olakšati tinitus tijekom menopauze:

Kako olakšati tinitus

Na prvome mjestu je konzultacija s liječnikom: Ako tinitus postane ozbiljan ili uznemirujući simptom menopauze, važno je konzultirati se s liječnikom. Oni mogu provesti ispitivanja kako bi utvrdili uzrok tinitusa i predložili odgovarajući tretman.

Terapija zvukom: Terapija zvukom, poput umirujućih zvukova, može pomoći olakšati tinitus i nesnosne zvukove. Umirujući zvukovi dok spavate mogu vam pomoći da bolje spavate i odmorite se.

Opuštanje i smanjenje stresa: Stres može pogoršati tinitus. Metode za smanjenje stresa, poput meditacije, dubokog disanja, joge i terapije razgovorom, mogu pomoći u smanjenju tinitusa.

Zdrava prehrana i vježbanje: Održavanje zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti može pomoći u poboljšanju cirkulacije i općeg zdravlja. To može pozitivno utjecati na tinitus.

Izbjegavanje „izazivača“: Izbjegavajte izloženost buci i traumama za uho, poput slušalica s glasnom glazbom. Također, ograničite izlaganje bučnim okruženjima kad god je to moguće.

Korištenje slušnih pomagala: Ako je tinitus popraćen gubitkom sluha, liječnik vam može predložiti upotrebu slušnih pomagala koja mogu poboljšati vašu sposobnost slušanja i smanjiti osjećaj tinitusa.

Terapija hormonima: U nekim slučajevima, terapija hormonima može biti korisna ako je tinitus povezan s hormonskim promjenama tijekom menopauze. Međutim, to treba razmotriti s liječnikom i obaviti pažljivu procjenu zdravstvenog stanja.