Menu
MENOPAUZA

Kakve veze imaju menopauza i hrkanje?

Mnogo žena upravo u menopauzi počinje imati probleme sa spavanjem koji uključuju nesanicu, lagani san ili san isprekidan zbog anksioznosti. No, malo se govori o hrkanju u menopauzi. Naime, to nije samo muški problem. Mnoge žene, pogotovo u menopauzi ili post-menopauzi mogu razviti hrkanje.

Prema Dr Angeli Campbel iz WellSleep Centre u sklopu novozelandskog Sveučilišta Otago, čak 67% žena u menopauzi ima problema s hrkanjem.
Ovaj visoki postotak znak je da hrkanje u menopauzi nije iznimka, već nažalost pravilo.

Ali, koja je poveznica između hrkanja i menopauze?

Postoji nekoliko objašnjenja hrkanja – primjerice, fluktuacije hormona poput estrogena i progesterona koji utječu na promjenu u raspodjeli masnoća u organizmu pa se tako masnoća može nakupljati u području vrata što može izazvati hrkanje.

Isto je moguće da se radi o gubitku mišićnog tonusa, također prouzrokovan sniženom razinom estrogena koji inače mišiće čini čvrstima.

Gubitkom estrogena, naši mišići i meko tkivo oko dišnih puteva postaju opušteniji nego inače. To omogućava da meko tkivo dišnih puteva vibrira i stvara onaj svima poznati zvuk hrkanja.

Kako liječiti hrkanje?

Hrkanje možete smanjiti ili ga se riješiti ako se držite ovih savjeta:

-smanjite tjelesnu težinu
-prestanite pušiti i piti alkohol
-spavajte na uzdignutim jastucima
kvalitetno se naspavajte
-hranite se zdravo (izbjegavajte ugljikohidrate prije spavanja)
-vježbajte
-spavajte u prozračenoj sobi i u laganoj odjeći

Opstruktivna apneja – ozbiljan zdravstveni problem

No, ako imate pauze i stanke u disanju dok spavate (pitajte partnera) to mogu biti znakovi opstruktivne apneje, ozbiljnog poremećaja spavanja koji se treba posebno liječiti. Za razliku od hrkanja, koje samo sužava grlo, apneja ga potpuno zatvara za 10-30 sekundi. Još neki simptomi apneje su: dnevna pospanost, kratak dah, gušenje, glavobolja i nesanica.

S druge strane, hrkanje može biti i posljedica proljetnih i ljetnih alergija kao i problema sa začepljenim sinusima.

U svakom slučaju, ako ste zabrinuti obratite se svom liječniku opće prakse.