Menu
ŽIVOTNI STIL

Preporuka za čitanje | Karl Ove Knausgaard – Ljeto

„Ribiz su male, okrugle i glatke bobice koje u grozdovima vise s grana grma, najčešće između pet i petnaest na svakoj peteljci.“  Tako piše jedna od navećih književnih zvijezda dvadeset i prvog stoleća, Norvežanin Karl Ove Knausgard u završnom dijelu svoje tetralogije o četiri godišnja doba, koju je pravodobno objavio naš Oceanmore u sjajnom prijevodu Anje Majnarić.

Promatra u Ljetu i ljeti Knausgard ribiz, kotlove, mačke, vinske mušice, vuka, brodice, ljetnu kišu…i još mnogo toga i piše naravno o njima. Piše pažljivo, posvećujući najveću pozornost upravo naoko običnim detaljima od kojih je satkan naš život.

Zapisi su protkani i dnevnikom koji pisac vodi tih ljetnih mjeseci 2016. godina, u kojima kao i uvijek opisuje svoju svakodnevnicu, život s djecom, posjete prijatelja…no, rijetko spominje suprugu Lindu, od koje se te godine razvodi.

Ljeto je i to je to, nema više. Veličanstveni Knausgard u jednom od svojih najboljih izdanja. Vrijedi pročitati u svakom godišnjem dobu, ali možda ipak najbolje dok ljeto još traje, dok ima ribiza…

Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac Ute av verden (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman, En tid for alt (2004.), osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća.

Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog Moja borba (Min Kamp) i u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodaje se u preko pola milijuna primjeraka. Za Moju borbu, prvu knjigu dobio je prestižnu norvešku Nagradu Brage, a serijal je već preveden na 23 jezika te izaziva polemike gdje god se pojavi. No kritika je jednoglasna da je Knausgårdova Moja borba najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća.

Kvadrilogija Enciklopedija godišnjih doba (Årstid encyklopedien): Jesen, Zima, Proljeće, Ljeto zbirka je piščevih promišljanja o svijetu koji nas okružuje, o ljudskim odnosima u koje smo upleteni, o mjestu čovjeka u metežu danih mogućnosti.

Knjigu po cijeni od 135 kuna možete kupiti na stranici izdavača OceanMore:

https://www.oceanmore.hr/index.php?opt=shop&act=show&id=168&lang=hr