Menu
NOVOSTI

10 namirica koje će vam pomoći u borbi protiv anemije

Anemija (slabokrvnost) – stanje u kojem je smanjena proizvodnja eritrocita i hemoglobina, često pogađa žene u predmenopauzi i menopauzi. To se najčešće događa zbog obilnih i dugotrajnih mjesečnica koje su česte u razdoblju prije menopauze.

Simptomi anemije mogu biti:

  • osjećaj slabosti,
  • vrtoglavica,
  • glavobolja,
  • iscrpljenost,
  • umor,
  • pad koncentracije,
  • lupanje srca

Ovi simptomi mogu biti toliko blagi da to ne primjetite, a postaju jači što anemija više napreduje.

Ima više vrsta anemije (makrocitna, megaloblastična, normocitna, homolitička) i simptomi se često razlikuju s obzirom na vrstu anemije.

Ako uočite neki od ovih simptoma, a imate i obilne i dugotrajne mjesečnice, dovoljno je napraviti običnu krvnu pretragu, kao i mjerenje razine željeza u organizmu da bi se ustanovilo imate li ili nemate anemiju.

U slučaju da vam se dijagnosticira anemija, evo 10 namirnica koje vam mogu pomoći u borbi s tom bolešću.

Najčešće i najprije liječnik će vam prepisati preparate, odnosno dodatke prehrani koji sadrže željezo, ali nikako ne treba zanemariti prehranu bogatu željezom i drugim vitaminima, primjerice vitamin B12 i folna kiselina.

 

1. Vino od kupine

Ono je bogato mineralima i vitaminima, folnom kiselinom i polifenolima koji su dobri za snižavanje krvnog tlaka, štite zdravlje mozga i sprečavaju preuranjeno starenje.

Ženama se preporučuje da konzumiraju 1dl vina.

2. Maslačak

Od maslačka se radi zdrav i ukusan med te razne tinkture i masti. Često se koristi u narodnoj medicini za liječenje različitih oboljenja i stanja jer je bogat vitaminima B, C, D I K te mineralima i flavonoidima te naravno željezom.
Od maslačka možete napraviti čaj (prelijte 2 čajne žlice sušenih maslačaka s 2 dl vruće vode), a odličan je i kao salata.
Osim što je odličan za liječenje anemije, odličan je i za liječenje zatvora, potiče mršavljenje, uništava stanice raka itd.

3. Kopriva

Ona je bogata vitaminima C i K te je jedan od najučinkovitijih boraca protiv anemije, i najbolje ju je uzimati u obliku čaja – prelijte sušene listiće koprive s 2 dl vruće vode i ostavite da odstoji 5  minuta.

4. Cikla

Iznimno je bogata željezom, ali i vitaminima B1, B2 i B21. Dobro ju je uzimati svježe naribanu, ali i kao sok u koji se može dodati malo meda, limuna i mrkve.

5. Špinat

Lagan i ukusan, špinat je mnogima omiljeno povrće. Uz to ga i prati reputacija namirnice bogate željezom – 100 grama sirovog špinata sadrži 15% dnevne preporučene količine željeza. No, inmajte na umu da se željezo iz špinata ne apsorbira baš dobro (ne-hema željezo), ali je svakako zdravo jer sadrži i puno vitamina C koje poboljšava apsorbciju.

6. Grahorice

Grahorice su odličan izvor željeza, pogotovo za one koji ne jedu meso. Primjerice, oko 100injak grama leće sadrži visokih 37% dnevne preporučene doze željeza!
Još neke grahorice bogate željezom su: grah, grašak, slanutak itd. Osim željeza, bogate su i magnezijem, folnom kiselinom i kalijem.

7. Školjke

Školjke su odlične za one koji imaju blagu anemiju jer sadrže takozvano hema željezo koje tijelo lakše apsorbira u odnosu na ne-hema željezo iz biljaka.

100 grama školjki sadrži čak 17% dnevne preporučene doze željeza.

8. Kvinoja

Ova “lažna žitarica” podrijetlom iz Perua, zadnjih je godina postala jako popularna među pobornicima zdrave prehrane. Nije čudo – sadrži više kalcija od mlijeka i više proteina od mesa. Dobra je vijest za one kojima nedostaje željeza da je kvinoja bogata i tim mineralom. 185 grama kuhane kvinoje daje 2,8 mg željeza, što je 16% dnevne preporučene doze željeza.

Kvinoja ne sadrži gluten što je čini dobrim izborom za osobe s celijakijom ili drugim oblicima intolerancije na gluten. Bogata je folatima, magnezijem, bakrom, manganom i mnogim drugim hranjivim tvarima.

9. Tofu

Tofu je hrana na bazi soje popularna među vegetarijancima i nekim azijskim zemljama.

126 grama tofua sadrži 3,4 mg željeza, što je 19% dnevne preporučene doze. Bogat je proteinima (22 grama po porciji), kalcijem, magnezijem i selenom. Sadrži i izoflavone koji su povezani sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i olakšanjem simptoma menopauze.

10. Bundevine sjemenke

28 grama bundevinih sjemenki sadrži 2,5 mg željeza –  14% preporučene dnevne doze.

Sjemenke bundeve sadrže i vitamin K, magnezij, cink i mangan. Zamijenite čips bundevinim sjemenkama za grickanje.