Znate li koje su prirodne pomoći u borbi protiv anemije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Anemija vrlo često pogađa žene u predmenopauzi I menopauzi I to najčešće zbog mjesečnica koje u tome razdoblju mogu biti obilne I dugotrajne. Simptomi anemije mogu biti osjećaj slabosti, vrtoglavica, glavobolja, iscrpljenost, umor, pad koncentracije, lupanje srca…Ako uočite neki od tih simptoma, a imate i obilne i dugotrajne mjesečnice, dovoljno je napraviti običnu krvnu pretragu da bi se ustanovilo da imate anemiju. A ako vam je utvrđena anemija, evo nekoliko prirodnih pomoći:

PREHRANA BOGATA ŽELJEZOM
Najčešće i najprije liječnik će vam prepisati preparate sa željezom, ali nikako ne treba zanemariti prehranu bogatu željezom: jesti što više iznutrica i junetine, tunjevine, jaja, sira, povrća poput cikle, grahorica i zelenog lisnatog povrća Iivoća poput malina i citrusa.

KUPINOVO VINO
Ono je bogato mineralima i vitaminima te folnom kiselinom, i ima veliku hranjivu vrijednost.

MASLAČAK
Od maslačka se radi zdrav i ukusan med te razne tinkture i masti jer je bogat vitaminima B, C, D I K te mineralima i flavonoidima te naravno željezom. Može se uzimati kao čaj ili u salati.

KOPRIVA
Ona je bogata vitaminima C i K te je jedan od najučinkovitijih boraca protiv anemije, i najbolje ju je uzimati u obliku čaja.

CIKLA
Iznimno je bogata željezom, ali i vitaminima B1, B2 i B21. Dobro ju je uzimati svježe naribanu, ali i kao sok u koji se može dodati malo meda, limuna i mrkve.

Ostavi komentar

Pratite nas

Newsletter