Menu
NOVOSTI

12 jednostavnih trikova protiv nesanice

Čak 60% žena pati od nesanice u menopauzi i postmenopauzi. Borba protiv jednog od najčešćih simptoma menopauze nije nimalo lagana. Međutim, postoje jednostavni, ali efektni trikovi koji vam mogu pomoći da se napokon naspavate.

12 trikova protiv nesanice

 1. Isprobajte meditaciju ili neke druge tehnike opuštanja.
 2. Ako ste osjetljivi na buku ili vaš partner hrče, isprobajte čepiće za uši ili probajte ponekad spavati u drugoj sobi.
 3. Napnite, a potom opustite svaki mišić u vašem tijelu – ova praksa će vam pomoći da se riješite nakupljenog stresa u tijelu.
 4. Ponavljanje nas uspavljuje, pa bi nam brojanje ovaca ili ponavljanje određenih brojeva moglo stimulirati teta valove u mozgu, koji su aktivni kada nam se spava.
 5. Držite bilježnicu kraj kreveta i zapišite što vas trenutno zabrinjava.
 6. Ako vam je hladno u krevetu, nosite čarape i pokrijte se toplom dekom.
 7. Nemojte pričati o osjetljivim ili uznemirujućim temama prije spavanja.
 8. Nemojte ići spavati ljuti.
 9. Pomaknite sat ili mobitel negdje gdje ga nećete vidjeti, ali ćete još uvijek moći čuti jutarnji alarm.
 10. Ako morate ići na zahod prije spavanja, nikako to nemojte pokušati izbjeći – to vam samo odgađa kvalitetan noćni san, a kad-tad ćete i to morati obaviti.
 11. Nemojte ležati u krevetu brinući se o tome kako nikako ne možete zaspati. Ako ste još uvijek budni i nakon 20 minuta, dignite se i radite neku umirujuću aktivnost dok ne postanete pospani.
 12. Eterično ulje lavande, sandalovine ili jasmina nježno kapnite na jastuk ili pokraj kreveta. Ova eterična ulja se često koriste kao prirodni lijekovi u borbi protiv  nesanice.

Naravno, uz ovo pazite da:

 • idete na spavanje u isto vrijeme
 • ne konzumirate alkohol prije spavanja
 • ne jedete (barem 3 sata prije počinka)
 • ne koristite mobitel barem sat vremena prije spavanja