Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Bole vas zglobovi i mišići? Donosimo osam odličnih savjeta za ublažavanje bolova

Bolovi u zglobovima i mišićima tijekom menopauze mogu biti posljedica hormonalnih promjena i smanjenja razine estrogena. Evo nekoliko načina kako možete ublažiti ove bolove:

  1. Redovita tjelesna aktivnost: Umjereno vježbanje, kao što su hodanje, plivanje ili joga, može pomoći u održavanju fleksibilnosti i jačanju mišića i zglobova.
  1. Pravilna prehrana: Uravnotežena prehrana bogata antioksidansima, vitaminima D i K te kalcijem može podržati zdravlje zglobova i kostiju.
  1. Topli i hladni oblozi: Primjena toplih ili hladnih obloga na bolna područja može privremeno olakšati nelagodu.
  1. Masaža i istezanje: Blaga masaža i istezanje mišića mogu pomoći opuštanju i smanjenju napetosti.

  1. Hidratacija: Dovoljno unošenje vode važno je za održavanje zdravih mišića i zglobova.
  1. Suplementi: Razgovor s liječnikom o mogućnosti uzimanja dodataka prehrani poput glukozamina, hondroitina ili ribljeg ulja može biti koristan.
  1. Opuštanje i smanjenje stresa: Tehnike poput meditacije, dubokog disanja i joge mogu pomoći smanjiti stres koji može pogoršati bolove.
  1. Konzultacija s liječnikom: Ako bolovi postanu ozbiljni ili se ne poboljšavaju, svakako se posavjetujte s liječnikom. Oni mogu preporučiti odgovarajuće terapije ili tretmane.

Važno je slušati svoje tijelo i prilagoditi svoje navike kako biste pronašli najbolji način za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima tijekom menopauze.