Menu
MENOPAUZA

Dobra probava pridonosi boljem snu

Jeste li znale da prema istraživanjima, do 60 posto žena koje prolaze kroz promjene uzrokovane menopauzom imaju probleme sa spavanjem. Spadate li u tih 60 posto ili ste među onih sretnih 40 posto koje nemaju nikakvih problema sa spavanjem? E ovaj je tekst namijenjen onima koje imaju problema, a vas je sudeći po komentarima na našem portalu i društvenim mrežama uistinu jako puno.

Pa idemo redom i najprije pobrojimo što može utjecati na pojavu nesanice i drugih problema sa spavanjem u menopauzi:

Promjene hormona

Tijekom menopauze smanjuje se razina estrogena i progesterona. To može potaknuti brojne promjene u vašem načinu života, osobito u vašim navikama spavanja. To je dijelom i zato što je progesteron hormon koji proizvodi san. Dok se vaše tijelo nosi sa smanjenjem razine hormona, možda ćete teže zaspati i zaspati.

Valovi vrućine

Valunzi i noćno znojenje dvije su najčešće i najomraženije nuspojave menopauze. Kako razina hormona varira, tako se te fluktuacije mogu manifestirati kao nenadani valovi vrućine i znojenje.

Na to utječe i porast razine adrenalina uzrokovan naglim smanjenjem hormona. To je ista kemikalija odgovorna za reakciju na stres. U takvom stanju je teško zaspati.

Lijekovi

Kao što prirodne kemijske i hormonalne promjene mogu ometati san, isto vrijedi i za promjene uzrokovane lijekovima ili suplementima koje svakodnevno uzimate. Poremećaj spavanja nuspojava je mnogih lijekova, pa ako započinjete terapiju novim lijekom ili koristite dodatak bez recepta, to može pridonijeti nesanici.

Ako je nesanica povezana s menopauzom, to jest, hormonskim promjenama, rješenje se nalazi u regulaciji rada hormona na više načina:

hormonska nadomjesna terapija – ova terapija može nadopuniti razinu estrogena, dok se prirodna razina smanjuje tijekom perimenopauze i menopauze.

kontracepcija – niska doza kontracepcijskih pilula može stabilizirati razinu hormona, a time i ublažiti nesanicu

melatonin – melatonin je hormon koji prirodno nastaje prije sna i kontrolira cirkadijalni ritam. Dodaci s melatoninom se mogu pronaći u ljekarnama.

Što vam još može pomoći za bolji san?
  • Opustite tijelo laganim rastezanjem ili s nekoliko joga vježbi prije spavanja.
  • Kunjajte po danu do 30 minuta.
  • Spavajte u prozračenoj sobi.
  • Izgasite mobitel u spavaćoj sobi. Plavo svjetlo s ekrana neće samo oštetiti vid već će vas i držati budnima.
  • Jedite ranije. Preporučuje se da zadnji obrok u danu bude do 8-9 navečer. Prema dr. Christiane Northrup, kad je želudac pun, ležeći položaj može izazvati pojačano lučenje želučanih sokova. Zato se javljaju žgaravica, bolovi u trbuhu i neugodan okus u ustima. Isto tako, nemojte piti puno vode prije spavanja.

Pomozite si probioticima – odaberite probiotike koji sadrže različite vrste bakterija, uključujući Lactobacillus i Bifidobacterium, kako biste podržali raznolikost crijevne mikroflore.

Bio-Kult Everyday sadrže čak 14 sojeva različitih dobrih bakterija u samo jednoj kapsuli. Inovativni višesojni pripravci rezultat su dugogodišnjih znanstvenih istraživanja, a svaki soj dobrih bakterija u potpunosti je identificiran, istražen i pomno odabran. Sadržaj kapsule Bio-Kult Everyday može se umiješati u hranu ili piće, jer su žive kulture mikroorganizama u Bio-Kult Everyday kapsulama otporne na želučanu kiselinu.