Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Pogoršao vam se PMS? Možda ste u perimenopauzi

Predmenstrualni sindrom može se pogoršati tijekom perimenopauze zbog promjena u hormonima. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći ublažiti simptome:

  1. Zdrava prehrana: Unos hrane bogate vitaminima, mineralima i vlaknima može pomoći stabilizirati hormone i smanjiti simptome PMS-a. Izbjegavajte prekomjernu konzumaciju soli, šećera i kofeina.
  1. Redovita tjelesna aktivnost: Umjerena tjelovježba može smanjiti tjeskobu, stres i nesanicu, često povezane sa simptomima PMS-a.
  1. Opuštanje i stres upravljanje: Tehnike opuštanja poput meditacije, dubokog disanja, joga ili aromaterapije mogu smanjiti stres i ublažiti simptome.
  1. Suplementi i biljni pripravci: Neke žene primjećuju olakšanje uzimanjem dodataka poput vitamina B6, magnezija ili ribljeg ulja. Također, neki biljni pripravci kao što su čajevi od kamilice i gospine trave mogu biti korisni, ali se treba konzultirati s liječnikom prije uzimanja.

  1. Razgovor s liječnikom: Ako se simptomi PMS-a pogoršaju tijekom perimenopauze i značajno utječu na vašu kvalitetu života, razgovarajte sa svojim liječnikom. Oni mogu preporučiti terapije, hormonsku terapiju ili druge opcije koje će vam pomoći.
  1. Promatranje i praćenje: Vođenje dnevnika simptoma može pomoći identificirati uzorke i olakšati praćenje napretka.
  1. Socijalna podrška: Razgovarajte sa svojim prijateljima, obitelji ili terapeutom o svojim iskustvima. Ponekad, dobivanje podrške i razumijevanja može značajno olakšati.

Važno je imati na umu da svako tijelo reagira drugačije i da ono što pomaže jednoj osobi možda neće odgovarati drugoj. Prilagodite svoje strategije i potražite podršku ako se suočavate s teškim simptomima PMS-a tijekom perimenopauze.